Начало Водещи Продължавайте да искате да бойкотирате изборите. Със сигурност мафията ще умре. Но...

Продължавайте да искате да бойкотирате изборите. Със сигурност мафията ще умре. Но от смях.

79
аламанов герб промяната
Любомир Аламанов

В казуса с Джейхан Ибрямов има няколко смущаващи елемента:

– човекът, на когото по думите на прокуратурата е бил поискан подкуп, се оказва Мирослав Тодоров, задържан преди месец или два по разследване на ГДБОП. По това разследване беше иззет джипът на Джейхан Ибрямов, ако помните.

– т.е. „отвели тогава злодея злосторен, затворили този субект. Но във затвора попаднал на хора и станал човек.“, както е казал поетът. А този „нов“ човек се покаял и започнал рязко да съдейства на прокуратурата.

– защо и как арестуван и обвинен човек ще иска обществени поръчки и кой ще му се навие на акъла, е въпрос, който взривява логиката на много нива.

– случайният свидетел, който е дал показания, и на чиито „свидетелства“ се опират ареста и исканията за сваляне на имунитета, се оказва специален инспектор в Комисията за противодействие на корупцията. Т.е. следовател, пряк участник в процеса, а не „случаен независим свидетел“.

– „свидетелят“ охотно дава показания за използваните специални разузнавателни средства (СРС), разказвайки хода на разследването;

– арест на депутат с имунитет при „заварено тежко престъпление“ е разрешено от Конституциията. Натъртва се на „заварено“. Но разследване и използване на СРС-та срещу депутат с имунитет без специално разрешение от Парламента – не е разрешено.

– цялата история толкова вони на „ченгеджийска постановка“, че не се трае;

– цялата тази информация е станала известна на Рая Назарян, но тя все пак е свалила имунитета на Джейхан Ибрямов;

– щом това може да се случи на депутат с имунитет, какво предпазва обикновения човек от произвол на институциите?

Но нищо де, вие продължавайте да искате да бойкотирате изборите. Със сигурност мафията ще умре. Но от смях.

За финал: Ако има нарушение на закона, то трябва да бъде санкционирано. Но само по законен начин. Законите трябва да се спазват от всички, включително и от пазителите на закона.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.