Начало Култура Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН ...

Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН Академик Юлиан Ревалски: Румънският народ е изиграл решаваща роля в годините, в които българите сме търсили свободата

29
Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН
                                                                                                Академик Юлиан Ревалски: Румънският народ е изиграл решаваща роля в годините, в които българите сме търсили свободата

Искаме да изразим благодарност към румънския народ за топлото посрещане и за решаващата им роля по време на нашата борба за свобода и създаването на първите институции, включително Българската академия на науките, основана в Браила девет години преди Освобождението“, заяви акад. Юлиан Ревалски, като председател на Българската академия на науките (БАН), по време на представянето на новия брой на списание ЛИК в Букурещ, посветен на 155-годишнината на БАН и отбелязването на двегодишнината от откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в румънската столица.

„Много съм радостен, че имам възможността да участвам в честването на втората годишнина от съществуването на Националния клуб на БТА в Букурещ. Изказвам благодарност към генералния директор на БТА Кирил Вълчев и целия екип на агенцията за този октомврийски брой на списание ЛИК, посветен на 155-годишнината на Българското книжовно дружество, което през 1811 година беше трансформирано в Българската академия на науките“, добави академик Ревалски.

Той посочи, че за него това представяне в Румъния е символично по две причини. Първо, защото БТА винаги е отдавала специално внимание на постиженията на българските учени, и второ, защото БАН е основан точно на румънска земя, в град Браила, преди 155 години.

„За нас е от голямо значение да благодарим на Румъния, защото румънската земя и народ са посрещали нашите емигранти, които напуснаха родината в търсене на възможности, които биха им помогнали да допринесат за освобождението на България“, сподели акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на Българската академия на науките изрази благодарността си и към екипа на БТА, работил върху броя на списание ЛИК: „Изключително голяма беше ангажираността на хората, които работиха, за да създадат цялостна представа както за историята на БАН, така и за нейното текущо състояние.“

В заключение на речта си академик Ревалски пожела успех на БТА и Националния пресклуб в Букурещ и отбеляза, че е много символично за страна като Румъния Българската телеграфна агенция да презареди своето присъствие.