Начало България Представителната изложба на галерия „Илия Бешков“ – „Пейзажът в творчеството на плевенските...

Представителната изложба на галерия „Илия Бешков“ – „Пейзажът в творчеството на плевенските художници“, беше открита във Велико Търново

39
Представителната изложба на галерия „Илия Бешков“ – „Пейзажът в творчеството на плевенските художници“, беше открита във Велико Търново

Представителната изложба на Художествена галерия „Илия Бешков“ – „Пейзажът в творчеството на плевенските художници“, беше открита днес във Велико Търново.

Домакин на експозицията от близо 45 платна е Художествената галерия „Борис Денев“. Двете културни институции работят съвместно с обмен на творби от фондовете си, каза за БТА директорът на Художествената галеря “Борис Денев“ Мартин Митев. Той посочи, че идеята за гостуващи представителни изложби от други галерии е възникнала през 2021 година, когато в обновената галерия са гостували експозиции от художествените галерии в Кюстендил, София, Стара Загора и Русе.

Чудесна е тенденцията за общи проекти и обмен между галериите, които представят своите фондове на публиката в различните градове, каза Митев и посочи, че с Художествената галерия в Плевен тенденцията продължава.

Николай Неделчев, част от екипа на Художествената галерия „Илия Бежков“ и председател на Съюз на българските художници (СБХ) – Плевен посочи, че селектираните творби, които търновската публика ще види са представителна извадка от фонда на галерията, с творци от 70-те години на миналия век, когато изкуството в Плевен бележи голям подем. Във фонда на галерията се пазят над 120 творби на Светлин Русев, както и на много художници-емблеми за българското изобразително изкуство, посочи той. Сред тях са Атанас Начев, Валентин Колев, Владимир Козарски, Гено Генов, Греди Асса, Дило Дилов, Дионисий Дончев, Долорес Дилова, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, Тома Трифоновски, Христо Вачев, Юри Буков и други.

Очаква се картини от фонда на Художествената галерия „Борис Денев“ да бъдат представени в изложба в Плевен, защото мостовете в изкуството продължават да провокират, посочи за БТА Неделчев. Показваме старите майстори и разбираме колко са актуални те днес, отбеляза той.