Начало Водещи Предизборната кампания не е мотивирала избирателите да гласуват

Предизборната кампания не е мотивирала избирателите да гласуват

44
Предизборната кампания не е мотивирала избирателите да гласуват
Снимка: „Тренд“

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 млн. и 2. 2 млн. души. Това отчита изследване на агенция „Тренд“. Общо 38 процента от пълнолетните български граждани, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Изследване на „Тренд“ от началото на кампанията, проведено в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+, показа същия процент анкетирани, декларирали, че ще гласуват.

Експертите отбелязват, че на финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в сравнение с последното проучване на „Тренд“, проведено преди началото на кампанията. Формулата за 51-ото Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24,9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория, отбелязват от „Тренд“. Оттам уточняват, че по-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни. Първата група е в битката за второто място, в която попадат „Възраждане“ (15,2%) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (14,8%). Във втората група попадат „Алианс за права и свободи“ (7,8%), „ДПС-Ново начало“ (7%), „Има такъв народ“ (6,6%) и БСП (6,5%). Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и „Величие“ (3,6%). „Синя България“ остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни, коментират от „Тренд“.

Делът на респондентите, посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“, е 4,3%, като този процент се разпределя между всички формации, отбелязват анализаторите.

Още новини от деня – четете тук