Начало България Преди връчване на втория мандат: Има ли все пак нагласи сред партиите...

Преди връчване на втория мандат: Има ли все пак нагласи сред партиите за правителство?

64
Мандат за съставяне на правителство
Снимка: БТА

Този уикенд се очаква президентът Румен Радев да предаде втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС.

Миналата седмица държавният глава подчерта, че не бърза с даването на мандатите, като посочи, че не е подходящо политическите процеси да се провеждат по време на август, когато хората са на почивка.

Вероятността за липса на редовно правителство нараства с всеки изминал ден, затова трябва да се внимава какви стъпки се предприемат за бъдещето на страната, заяви той.

Документът предоставен от Румен Радев идва след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски настоя за бързо раздаване на мандатите, за да може скоро да се състоят избори.

Радев: Не може да има избори поне до средата на септември

След интригите в партията, които започнаха внезапно и след среща в сараите на Ахмед Доган в парк „Росенец“, тонът на партията изглежда да се променя.

Днес пред bTV депутатът Хамид Хамид, който на първо четене гласува против правителството на ГЕРБ, заяви, че подкрепя създаването на правителство.

Той поясни, че ДПС ще положи всички усилия, за да се формира правителство втория път.

Парламентарната група и други органи на ДПС ще решат днес кой да получи мандата и какви действия да бъдат предприети във връзка с него“, добави Хамид Хамид в сутрешния блок на телевизията.

От ПП изразиха позиция на Националния си съвет, че не виждат условия в парламента за формиране на „проевропейско, антикорупционно правителство“ и потвърдиха, че ще бъдат конструктивна опозиция.

ДСБ предложиха на партньорите си от ПП да поискат втория мандат и да съставят „техническо“ правителство.

„Това ще бъде мандат за всички парламентарни субекти, на които ще бъде предложено да подпишат споразумение. Техническото правителство представлява премиер, равно отдалечен от всички партии, широко наложен авторитет в обществото и безупречен със своята биография и умения, който да предложи кабинет с експертен състав, който да работи по конкретна програма за определен срок“, поясни Стоян Михалев от ДСБ пред журналисти.

Имаме ли нужда от ГЕРБ?

Въпреки това, ГЕРБ не би подкрепили такъв кабинет, както стана ясно от предложеното от тях правителство при първия мандат – със значими политически личности от партията. Това беше отбелязано и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В интервю за bTV Екатерина Захариева посочи, че в основата на „експертното“ правителство няма нещо такова – тъй като то получава подкрепа от парламента и е политическо.

Някои от тях казаха, че подкрепят Росен Желязков, не критикуваха кабинета, но гласуваха „против“. Сега казват, че е необходим кабинет, всички разбрахме, че е необходим кабинет, но изглежда това е само науми“, добави Захариева.

Бившият премиер акад. Николай Денков намекна, че могат да се проведат разговори с ДПС за формиране на правителство, но без Делян Пеевски в чело.

След като първоначално Кирил Петков от ПП спомена за възможни преговори с „Възраждане“, по-късно той и неговите колеги ясно посочиха, че това не е наред.

Във „Възраждане“ се декларират като широка коалиция, анти-ГЕРБ и анти-ДПС, но лидерът на партията Костадин Костадинов сподели, че единственият начин българите да преодолеят деленията си е да дадат преднина на тяхната партия на следващите избори.

Пеевски писа на Доган

В настоящата криза има много неразчетени въпроси, за които липсва яснота. По настоящия момент не е ясно дали ДПС ще успеят да се съгласят по кандидат за премиер и какъв вид подкрепа търсят или дали търсят такава въобще.

Ако ДПС не успеят да формират подкрепено правителство, президентът ще трябва да даде третия мандат. Не съществува определен срок за това и не е ясно към кого ще бъде насочен. Не е ясно дали и БСП са готови да участват в създаването на правителство, докато други играчи – ИТН, вече заявиха няколко пъти, че имат намерение да създадат експертно правителство и поискат третия мандат.

Величие“ вече не участват като политически субекти в парламента, като депутатите от групата вече действат независимо. Коя подкрепа какво правителство е готова да даде, също остава неясно.