Начало България Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – на финала. Разпределят се министерските кресла

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – на финала. Разпределят се министерските кресла

104
премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се намират в завършен етап и вече се водят на високо ниво на лидерство. Днес те преминаха през две фази – преди началото на пленарното заседание и след неговото приключване.

Николай Денков, като оставащ премиер, пристигна в НС и се срещна с кандидата за премиер Мария Габриел и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които са съпредседатели на ПП-ДБ.

Основната тема на разговорите беше разпределението на министерските постове и назначенията на персонала.

Договориха се смяни в четири министерства – здравеопазването, иновациите и растежа, туризма и енергетиката. Все пак, обсъждат се и възможни промени в други сектори, съобщи БНР.

Все още няма споразумение за кой ще бъде глава на Министерството на външните работи, но имаше разговори за Николай Денков да бъде и министър по европейските въпроси и сигурността, освен своята роля като вицепремиер.

Министрите по финансите Асен Василев и по отбраната Тодор Тагарев пазят своите постове, въпреки критиките, насочени към тях от ГЕРБ.

От страна на ГЕРБ, важни са вътрешният министър Калин Стоянов и министърът на електронното управление Александър Йоловски, въпреки настояванията на ПП-ДБ за техните смени.

Има дискусии и за статута на ДПС и нейното участие в номинациите за регулаторни органи с изтекъл мандат.

Преговорите продължават, като целта е Мария Габриел да представи готов състав и структура на Министерския съвет при получаването на мандата от президента Румен Радев.

За повече вътрешнополитически новини – посетете тази страница