Начало Свят „Прашката на Давид“ и C-300: С какво разполагат Иран и Израел при...

„Прашката на Давид“ и C-300: С какво разполагат Иран и Израел при потенциална война във въздуха?

94
Иран Израел
ЕС осъди иранската атака срещу Израел; Ситуацията в Близкия изток показва пълния провал на Вашингтон, твърди Москва
Ракети в небето над Централен Израел на фона на предупредителни сирени за ракетен обстрел от Иран, 1 октомври 2024 г. Снимка: АП/БТА

Израел извърши удари по военни цели в Иран след ракетното нападение от Техеран на еврейската държава на 1 октомври – най-новият инцидент в ескалиращия конфликт между двете страни в Близкия изток, съобщава „Ройтерс“.

Израелските военни сили потвърдиха успешното изпълнение на ударите и предупредиха Иран да не продължава ескалацията, докато иранската агенция „Тасним“, близка до Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, обеща „пропорционална реакция“.

Анализ на „Ройтерс“ разкрива силите и системите за отбрана на двете страни.

Сила на Иран

Иран разполага с 37 000 военни, но санкциите го лишават от модерно военно оборудване.

Военните на Иран разполагат с остарели самолети като изтребителите Ф-4, Ф-5, Су-24, МиГ-29, Чънду Джей-7 и Ф-14 Томкат.

Имат и безпилотни самолети камикадзе и над 3500 ракети „земя-земя“, някои с бойни глави от 500 кг.

Също така притежават зенитно-ракетни системи С-300, ракетна система „Бавар-373“ и системи за противовъздушна отбрана „Саяд“ и „Раад“.

Сила на Израел

Израел разполага с модерни американски изтребители Ф-15, Ф-16 и Ф-35, които са били от решаващо значение в предишни конфликти.

Също така имат военни дронове, които са способни да изпълняват операции на голямо разстояние и са въоръжени с ракети с обсег до 250 км.

Израел има системи за въздушна отбрана като „Ароу 3“, „Ароу 2“, „Прашката на Давид“ и „Железен купол“, които могат да прехвърлят балистични ракети и крилати ракети.