Начало Водещи Правителството на ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа

Правителството на ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа

44
Гласуване НС

Правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, не мина.

Депутатите първо гласуваха решение за избиране на министър председател, като „За“ бяха 98, „против“ – 138 и 2 се въздържаха.

От групата на ДПС 14 души гласуваха „против“, а всички 68 депутати на ГЕРБ подкрепиха предложения кабинет. Цялата група на „Величие“ от 13 души също гласува против.

„Против“ гласуваха и всички присъстващи 17 депутати от „БСП за България“. Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН.

По този начин до гласуване на състава на правителството не се стигна и председателят на парламента Рая Назарян даде край на заседанието.

Дебатите по правителството на Росен Желязков продължиха близо 3 часа и половина.

В кулоарите на парламента лидерът на ДПС Делян Певески коментира, че България е пропуснала да има евроатлантическо правителство.

„Русия печели днес. Какво означава? Пропуснахме да имаме правителство. Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати“, каза той.

Разединението в парламентарната група се случи на фона на противоречието между Пеевски и почетния председател Ахмед Доган.

Рамадан Аталай: Има разпореждане на Доган депутатите от ДПС да не гласуват за кабинета „Желязков“ (ОБНОВЕНА)

Тази сутрин стана ясно, че Доган е препоръчал на народните представители от ДПС да гласуват „против“ проектокабинета „Желзяков“, но Пеевски е призовал за обратното.

Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност. Това заяви президентът Румен Радев в кулоарите на парламента, веднага след като депутатите не подкрепиха номинацията на Росен Желязков за министър-председател.

„Това, което видяхме днес в парламентарния дебат е, че някак си личните нападки доминираха над политическите тези. А фокусът беше насочен към миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето. Всички ние, особено във време на криза трябва да се водим стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура оттук нататък“, подчерта държавният глава, цитиран от БНТ.

Румен Радев не пожела да каже кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство.

Очаквайте подробности!