Начало България Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

49
Министерски съвет украйна
Снимката е илюстративна

Днес правителството ще определи две официални номинации за български еврокомисар и ще ги изпрати на председателя на Европейската комисия.

Парламентарните групи са издигнали свои кандидатури, както беше понастояване на служебния премиер, посочва БНР.

Урсула фон дер Лайен поиска българските кандидатури да включват и мъж, и жена, но вчера държавният глава Румен Радев препоръча на страната ни да изпрати номинации на две жени, за да може председателят на Европейската комисия да избира.

На днешното правителствено заседание, което е първото след назначаването на служебния кабинет „Главчев 2“ в поста си, ще бъде прието решението за подготовката и провеждането на изборите за Народно събрание на 27 октомври.

Така ще се разпределят отговорностите между ресорните министри и ще бъде определен човек, който ще координира действията на изпълнителната власт с тези на Централната избирателна комисия.

Очаква се също да бъде приет планът за предсрочните парламентарни избори. За целта са предвидени 120 милиона лева, според вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова.

В последния момент кабинетът „Главчев 2“ трябва да определи двамата кандидати за български еврокомисар, като краен срок за изпращане на номинациите е днес. През последните два дни премиерът провежда разговори със седемте кандидати от парламентарните групи, сред които са четири жени и три мъже.

Кои са кандидатите за български еврокомисар и кой заемаше този изключително важен пост през годините? (ОБЗОР)

Още новини от деня – четете тук