Начало България ПП изпрати „джентълменско“ писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

ПП изпрати „джентълменско“ писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

59
Снимка: БТА, архив
Снимка: БТА, архив

Екипът на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до ГЕРБ, свързано с антикорупционните закони и Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), където обясняват последиците от неналичието на законодателството. Ако тези закони не бъдат приети в парламента, България може да загуби значителни средства от европейския план, което ще забави икономическия растеж и подобряването на живота на гражданите, съобщиха от “Продължаваме промяната”.

“Вече от октомври миналата година Народното събрание беше готово да приеме тези закони, които са важни за получаването на второто вноски по ПВУ. Става въпрос за изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или разкриващи нарушения, за несъстоятелност на физическите лица и за състава на Комисията за противодействие на корупцията”, посочват от ПП.

“Отлагането и отказът за приемане на тези закони ще забави влизането на десетки милиарди евро в българската икономика и ще подкопае многобройните аспекти на живота на българите. Молим ви да ни информирате дали планирате да приемете тези закони, за които говорим от над половин година”, добавят от ПП в своето писмо до ГЕРБ.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви, че ще изпрати писмо до ГЕРБ за приемането на антикорупционното законодателство, засягащо парите от ПВУ.

От страна на ГЕРБ бяха изразени резерви към бързото приемане на законодателството, предложено от “Продължаваме промяната”. “Забелязваме кампанията на ПП за избиване на всякаква възможност за разговори за стабилно правителство и политическа стабилност. Ние отказваме такъв вид диалог. ГЕРБ ще работи “за” и ще се бори за стабилността”, съобщиха от партията на своята страница във Фейсбук.