Начало Водещи ПП-ДБ предлагат отпадане на дерогацията за руски петрол след ротацията в кабинета

ПП-ДБ предлагат отпадане на дерогацията за руски петрол след ротацията в кабинета

185
Лукойл България
Снимката е илюстративна

ПП-ДБ ще предложат дерогацията за руски петрол да отпадне на 15 март 2024 година.

Това съобщи зам.-председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски.

Датата е след ротацията на премиера в кабинета, когато Мария Габриел ще смени Николай Денков.

„И сме склонни още да намалим периода на тази дерогация – сега е скъсен до октомври, но ние го намаляваме до 15 март. Тогава ще е минал и зимният период“, поясни Рибарски.

Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт, сподели Рибарски.

Затова той посочи, че предпочитат да се ръководят от това, което видят в тези доклади. „Моята препоръка е именно към г-н Борисов утре да отиде на Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях“, каза Рибарски. „Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии „Възраждане“ и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават“, добави той.

В пленарната зала депутатите ще гласуват искането на Делян Добрев дерогацията да отпадне след 3 дни. Искане, което вече беше отхвърлено от енергийната комисия с гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и ИТН.

В същото време, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи дерогацията да падне до 31 декември.