Начало България Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

29
Патриарх Евтимий

Преди точно една година, Българската православна църква добави нов празник в църковния календар – Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски.

Св. патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век и оттогава е включен в нейния празничен календар.

Роден през 1327 г. в Търново, Евтимий се отличава с богати заложби и чист духовен живот. Става монах в Килифарския манастир през 1350 г., а по-късно прекарва няколко години в Цариград и Атон. Връщайки се в Търново, той се усамотява в пещера край столицата.

Манастирът „Св. Троица“, основан от него, става център на просвета и духовен живот. Тук св. Евтимий пише жития и похвални слова, поправя богослужебни книги, превежда текстове. През 1375 г. е избран за патриарх и се проявява като добър пастир. При падането на Търново под османската власт, той защитава народа и бива изпратен на заточение в Южна България, където умира около 1402 г.

Светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, се пазят в Бачковския манастир и сега ще бъдат донесени в София за поклонение, преди да бъдат върнати в манастира. Според предания мощите са били скрити през цялото време на турското робство и сега ще бъдат изложени за поклонение.

През 1905 г. откритие разкрива гроба и мощите на патриарх Евтимий в Бачковския манастир, което, въпреки съмненията, става повод за учредяването на празник в памет на него от Светия Синод на БПЦ.

Игуменът на Бачковския манастир и братството канят православните християни да се включат в бдението и божествената литургия в поклонение на светия патриарх. Църковните служби на празника ще водят патриарх Даниил Български и митрополитът на София.

Още новини от деня – четете тук