Начало Култура „Последният от гигантите“: Световни личности отдадоха почит на Ален Делон

„Последният от гигантите“: Световни личности отдадоха почит на Ален Делон

89
Ален Делон

Множество известни личности, включително френският президент Еманюел Макрон, режисьори и актьори, изразиха почит към Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, съобщи АФП.

„Г-н Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон воплъщава легендарни роли и ни кара да мечтаем. Предостави ни своето незабравимо лице, за да оберем живота си наизвън“, написа френският президент в социалната мрежа „Екс“.

Меланхоличен, популярен, загадъчен, той беше не просто звезда: той беше френски монумент“, добави френският държавен глава.

Бившият министър на културата Джак Ланг нарече Делон „принц на киното“ и сподели, че техните приятелства се основаваха не само на неговите актьорски качества. „Имаме много близко приятелство, изпълнено с голямо доверие“, каза той за Франс енфо.

Една легенда си отиде: Напусна ни великият Ален Делон

Според френския филмов продуцент Ален Терзиан, Делон е „последният от гигантите“, съобщи Асошиейтед прес.

„Това е страница, която се обръща в историята на френското кино“, каза той по радио Франс ентер.

Терзиан, който е продуцент на няколко филма, режирани от Делон, спомни: „всяка негова поява носеше със себе си нещо почти мистично, почти религиозно уважение. Той беше завладяващ.“

Фондацията на Бриджит Бардо, посветена на защитата на животните, похвали „изключителният човек, незабравимият творец и голям приятел на животните“, в изявление, споделено в социалните мрежи.

Делон беше „близък приятел“ на френската кино легенда Бриджит Бардо, „която е дълбоко скърбяща за неговата смърт“, се казва в изявлението.

„Завършва бала. Танкреди отиде да танцува с звездите…“ – така италианската актриса Клаудия Кардинале отреагира на смъртта на Ален Делон, своя партньор от „Гепардът“, в изказване, изпратено до АФП.

Танкреди е героят на Делон във филма на Висконти от 1963 г. „Иска ми се да изразя това с думи… но тъгата е твърде силна. Присъединявам се към скръбта на децата му, близките му, почитателите му…“.

„Per sempre tua (Завинаги твоя), Анджелика“, завършва Клаудия Кардинале, подписвайки се с името на героинята си във филма, спечелил „Златна палма“ на фестивала в Кан.