Начало Новини Португалия, световен лидер в производството на корк, търси нови пазари за екологичния...

Португалия, световен лидер в производството на корк, търси нови пазари за екологичния материал

34
Португалия, световен лидер в производството на корк, търси нови пазари за екологичния материал

Португалия, която е водещ световен производител на корк, се стреми да диверсифицира употребата на този материал, който се използва не само за производството на коркови тапи на фона на спада в световното потребление на вино, информира Франс прес.

Коркът отново се наложи през последните години благодарение на екологичните си предимства, след като дълго време „страдаше“ от конкуренцията на пластмасовите тапи и алуминиевите капачки.

Корковата тапа има „отрицателен въглероден отпечатък, защото произхожда от дърво, което денонощно улавя въглеродни емисии“, обяснява пред АФП Антониу Риош де Аморим, главен изпълнителен директор на „Аморим“ (Amorim). Компанията е световен лидер в сектора с оборот от 985 милиона евро за миналата година.

„Аморим“ обаче се сблъсква с по-слабо търсене на коркови тапи заради спада в глобалното потребление на вино и се стреми да разработи нови пазари.

„Периодите на забавяне трябва да бъдат използвани, за да се замислим какво точно правим“, каза Антониу Аморим, шеф на компанията, основана от семейството му преди 154 години в селцето Мозелуш, на около 30 км южно от Порту.

От строителство до аерокосмонавтика

Вратовръзки, обувки, пощенски картички, чадъри, коркови панели за покритие на стени и подове в строителния сектор или изолация на ракетни капсули – употребата на корка е разнообразна.

Най-модерната технология се фокусира по-специално върху уникалните му свойства по отношение на топло- и шумоизолацията.

Той дори се превърна в много популярен материал в аерокосмонавтиката за оборудване на вътрешността на ракетите поради своята устойчивост „на силни температурни амплитуди“, подчертава португалският предприемач.

Макар че иновациите са в основата на текущата стратегия на сектора, в който в страната работят около 8000 души, производството на коркови тапи си остава основната му дейност.

С пазарен дял от 70 на сто в световен мащаб „Аморим“ произвежда около 6 милиарда тапи годишно, като почти всички са предназначени за износ, най-вече за Франция, САЩ и Чили.

Традиционно ноухау

Суровината се добива от корковия дъб в страните от средиземноморския басейн. Португалия, която разполага с една трета от общата площ на насажденията, осигурява почти половината от световното производство.

В характерните гори в района на Рибатежу, на около 80 километра източно от Лисабон, корковите дъбове се простират докъдето стига окото.

Обелването на кората на това дърво се извършва през лятото, на всеки девет години, според традиционнaта техника, която се предава от поколение на поколение.

Това е техника с голяма прецизност, „изискваща няколко години обучение“, твърди Нелсън Ферейра, 43-годишен работник, който се стреми да не „наранява кората на дървото“, за да не навреди на качеството на корка при следващото обелване.

Хиляди парчета корк трябва да бъдат оставени да изсъхнат няколко месеца, а след това се сваряват, за да бъдат почистени. Впоследствие се нарязват на ленти и продупчват, за да се превърнат в тапи.

Съхраняването на корковия дъб е от ключово значение за Португалия, която го направи защитен вид, тъй като трябва да чака средно 40 години, за да започне едно дърво да произвежда корк, който може да се използва от производителите на тапи.