Начало Свят Полският премиер получил заплахи след атентата срещу словашкия му колега

Полският премиер получил заплахи след атентата срещу словашкия му колега

179
Доналд Туск
Доналд Туск
Снимка: Архив

Премиерът на Полша Доналд Туск съобщи, че получил заплахи след опита за убийство на словашкия му колега Роберт Фицо. На местния новинарски сайт „Виртуална Полска“ заявиха, че ще се засили сигурността на Туск, предаде Ройтерс.

„Вчера имаше много подобни“, каза полският премиер в социалната мрежа „Екс“, споделяйки екранна снимка от коментар, също в „Екс“, на който пишеше: „Днес словаците ни дадоха пример какво да се прави с Туск“, ако реши да се откаже от инвестицията в голямо летище в централната част на страната.

Политическата обстановка в Полша се промени през последните години, особено след убийството на либералния кмет на Гданск през 2019 г., който беше критик на мигрантската политика на властвалата тогава консервативна националистическа партия „Право и справедливост“, отбелязва Ройтерс.

„Виртуална Полска“ цитира източник от Държавната служба за охрана, който съобщи, че сигурността на Туск ще бъде засилена след опита за убийство на Фицо.

Говорител на органа, отговорен за защитата на важни личности в Полша, отказа коментар, тъй като се счита, че това е конфиденциална информация.

„Разбира се, ние анализираме и си правим изводите, но не можем да говорим публично за тях“, заяви вътрешният министър на страната Томаш Шемоняк.