Начало Свят Пожар пламна на километър от границата ни с Турция, стихията в Гърция...

Пожар пламна на километър от границата ни с Турция, стихията в Гърция взе жертва

39
Пожар край Атина
Снимка: БТА

Пожар бушува на територията на Турция, близо до българската граница в района на Малко Търново.

Тази информация беше предадена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който посети вилна зона „Дондуково“ близо до село Златосел.

Служителите на пожарната и горските стопанства вече са на място, за да се справят с пламъците.

Министър Стоянов изрази надежда, че екипите ще овладеят ситуацията и в противен случай, България е готова да подпомогне, посочи той.

Ситуацията в България постепенно се нормализира, макар и пожарът да продължава на гръцката граница, където обаче има някои успехи в посрещането на огъня.

Министърът разкри, че е било проведено среща с гръцкия посланик с цел обсъждане на помощта чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Служителите на пожарната отговорност на България са готови да изпратят 15 служители и два противопожарни автомобила в зоната, каза министърът. Те вече са на място в Благоевград и са в готовност.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви, че най-близкият пожар до българската граница е в Сливарово, но в момента не се очаква опасност за разпространение на огъня в страната.

Пламъците в Турция са били видяни този сутрин, каза Янчев, който ясно спомена, че беседва с турските колеги и до момента не е имало опасност за разпространение на огъня към българската граница.

Текущите ветрове духат към Турция. Българският и турският екипи на пожарната поддържат постоянна връзка. Турция не е поискала помощ за гасене на огъня до момента“, добави Илиян Янчев.

В Атина продължават усилията на гръцките власти за да се потушат пожарите в предградията.

Един човек вече е загинал в резултат на пожарите. Спасителите откриха останките на жена на около 60 години. Пожарникарите са правили напредък, но все още има множество огнища.

Международни екипи и самолети са включени в усилията за гасене на огъня. В момента е на път да се проведе кризисно събрание.

Халандри – предградие на Атина, е засегнато тежко от пожара. В изгоряла фабрика е открито тялото на работничка от Молдова.

Вятърът разпалва отново огня в района на Еритро, което предизвика евакуация на местните жители.

Над 700 пожарникари участват в усилията, използват се около 200 пожарни автомобила и 33 самолета. ЕС е активирал Механизма за гражданска защита, а четири държави са изпратили екипи и техника.

След като беше поискана помощ през Механизма за гражданска защита на ЕС, изпращане хеликоптер от Франция, два самолета от Италия и 75 пожарникари с 25 коли от Чехия, включително девет цистерни с вода“, коментира Василис Ватракоянис, говорител на противопожарната служба.

В зоните, където пламъците вече са потушени, някои местни жители страхуват от повторно влошаване на ситуацията.

Предградията на Атина се подготвят за още една тежка нощ. Вятърът е утихнал малко през следобедните часове, но все още достига около 40 км/ч.