Начало България Петър Чолаков само за ДЕБАТИ: Реалистична хипотеза – ново служебно правителство на...

Петър Чолаков само за ДЕБАТИ: Реалистична хипотеза – ново служебно правителство на ГЕРБ и ДПС с Назарян премиер

59
Петър Чолаков

Ако се стигне до вариант за ново временно правителство, то ще бъде временно правителство на ГЕРБ и ДПС, това трябва да бъде ясно. Имаме възможност да видим г-жа Назарян като премиер.

Тези думи са от политолога Петър Чолаков в интервю за ДЕБАТИ.БГ. Той посочи, че след като Рая Назарян стана председател на парламента, автоматично стана и потенциален кандидат за временен премиер.

Кандидатите за тази позиция са описани в Конституцията, след като бяха направени промени в нея.

Чолаков изрази съжаление, че настоящият парламент няма да успее да създаде стабилно правителство и е възможно да бъдат насрочени избори този есен.

„Според мен най-реалистичната хипотеза е предсрочни парламентарни избори, защото парламентът не може да формира ново правителство и най-вероятно ще има временно управление. Ако не се постигне правителство с първия мандат, трудно ще се стигне до него и при третия мандат – въпреки че се пускат различни фантастични сценарии, вероятността е малка“, поясни той.

Според него, ако се стигне до ново временно правителство, то ще бъде

временно правителство на ГЕРБ и ДПС.

Г-жа Назарян има възможност да бъде кандидат, тъй като вече е председател на НС – тя става едно от потенциалните имена, от които президентът трябва да избере“ , добави политологът.

„Проблемът с временното правителство, което и до момента продължава да действа, под ръководството на г-н Димитър Главчев, беше, че тези седем лица, предвидени в чл. 99, ал. 3 от Конституцията и които трябва да бъдат избрани от президента, никой от тях освен Главчев не беше заявил се“, спомена Чолаков.

„Проблемът с Главчев беше, че той беше компрометиран във връзка със Сребреница и становището си, което намаляваше отговорността на сръбския президент Вучич. И това беше след изискване на Бойко Борисов, както по-късно разбрахме, че не беше самостоятелно решение на Главчев“, допълни политологът.

Целия разговор с Петър Чолаков – вижте утре.