Начало Водещи Пендаровски: Останахме втрещени от завоя, който направи Борисов

Пендаровски: Останахме втрещени от завоя, който направи Борисов

174
Стево Пендаровски
На снимката: Стево Пендаровски

Много хора бяха изненадани от рязкия завой на Българското правителство, което промени своята политика съвсем наобратно. Срещу тях стояха хора, които говореха вехнастия език и искаха необичайни неща за да станем членове на Европейския съюз. Президентът на Република Северна Македония, Стево Пендаровски, споделя в интервю за „Свободен печат“, че сме принудени да водим този диалог, който моментално беше само монолог от страна на България, в рамките на разумното.

Той критикува България и смята, че предложената преговорна рамка би могла да бъде по-добра, ако българите не бяха започнали с радикална националистическа реторика срещу тях. Според него в България не бяха излизали европейски политици, които да покажат европейско поведение и да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията.

Той също така счита, че управляващите в Северна Македония биха могли да проявят по-голям реализъм относно промените в конституцията и да осигурят гласовете на парламента за тях. Пендаровски изразява загриженост от оптимизма на определени министри от предишното правителство, което не помага на процеса, като добавя, че това е въпрос, с който следващото правителство и парламент ще трябва да се занимават.

Президентът на Македония също така заявява, че не вижда как промените в конституцията ще бъдат гласувани, ако опозицията спечели предстоящите избори, след като техните изявления по темата са много радикални и според него това представлява сизифовска задача. Отхвърлям идеята за предоговаряне на преговорната рамка след изборите, като заявява, че това ще върне страната в миналото, където беше по време на правителството на Груевски. Коментирайки посланията на американския помощник-секретар за европейските и евразийските въпроси, Джеймс О’Брайън относно изборите, той уверява, че Америка се е застъпвала за членството на Македония в Европейския съюз многократно повече от някои членки на ЕС и има национален интерес тя да стане част от ЕС.

Още новини от деня – четете тук