Начало Водещи Пеевски: Руска схема с български паспорти е нечуван пробив в националната ни...

Пеевски: Руска схема с български паспорти е нечуван пробив в националната ни сигурност

114
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Кадър: БНТ

Изявлението на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски твърди, че съществува руска схема за издаване на българско гражданство на граждани от страните на бившата СССР и Русия, което представлява сериозен пробив в националната сигурност на България и Европейския съюз.

Това съобщение дава ясност за руската схема след предупрежденията на председателя на ДСБ Атанас Атанасов и различни медийни разследвания. Тези данни трябва да бъдат незабавно разследвани от разузнавателните служби, МВР и прокуратурата.

Поради това ще се сигнализира до главния прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, като се използват всички публични данни за руската схема – интервюта, журналистически разследвания и публикации.

Такава практика е напълно неприемлива, тъй като страната е по пътя да увеличи зоната си до „Пълен Шенген“. Органите на всички нива не трябва да затварят очи пред толкова чувствителна тема, която засяга обществото.

Ще се предложи на колегите от евроатлантическото мнозинство създаването на парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, както и нивата на пробива в националната сигурност и колко от над 4000 преписки за българско гражданство съдържат фалшиви документи.

В този момент е от решаващо значение да се демонстрира работа с нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната сигурност в контекста на евроатлантическите задължения.

Още новини от деня – четете тук