Начало Коментар Парламентът саботира Плана за възстановяване и устойчивост

Парламентът саботира Плана за възстановяване и устойчивост

44
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“

Очакването, че парламентът ще се събере извънредно и депутатите ще прекъснат предизборните си обиколки, за да бъде ускорен процесът по законите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), се оказа неосъществимо намерение.

Миналата седмица служебната министърка на финансите Людмила Петкова заяви, че е обсъдила с парламентарните партии ситуацията с усвояването на средствата и необходимостта от ускоряване на някои законодателни инициативи.

По думите ѝ през изминалата вече седмица трябваше да се проведе заседание на парламента, което може да бъде свикано от председателя на Народното събрание Рая Назарян или по искане на поне 48 депутати с конкретен дневен ред.

На последното заседание на парламента, което се проведе на 26 септември преди старта на предизборната кампания „Възраждане“ и „Има такъв народ“ саботираха приемането на промените, свързани с ПВУ.

„България действително е единствената държава, която няма разработена глава REPowerEU. Средствата там са предвидени в размер на 479 млн. евро“, каза Петкова, цитирана от БТА.

ЕК допуска лека отсрочка за изменението, но проблемът е, че колкото повече се бавим, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите по плана, тъй като крайният срок е август 2026 г., каза финансовата министърка.

По думите ѝ всяко забавяне би затруднило изпълняването на инвестициите в срок.

„Говорим, че второто плащане е под въпрос, но имаме още седем плащания“, допълни Петкова.

„Очакваме тези дни да бъде даден 6-месечният срок за оценка. Това, което изпълним по второто плащане, изпълним. Приключваме с второто плащане и продължаваме нататък“, заяви още тя.

Промените в Конституцията дават възможност работата на парламента да не спира, докато има преходно правителство и така проблемите с ПВУ и усвояването на милиарди можеше да бъде решен.

Европейската комисия вече отправи предупреждение за това, че не може да чака страната да отговори на изискванията.

От Министерството на финансите съобщиха, че са изразили готовност да придвижат въпроса до парламента, който да обсъди и одобри готвените промени.

А те засягат ангажирането с конкретни дати за модернизиране на енергийния сектор.

Именно по тази тема ИТН и „Възраждане“ направиха предизборна акция, като заявиха, че няма да позволят хилядите български миньори да останат без работа. Въпреки че средствата по ПВУ решават именно този въпрос – те ще трябва да осигурят възможността въглищарите да не останат без работа, след като въглищните централи хлопнат врати след 2038 г.

Друга важна тема е свързана с преструктурирането на Българския енергиен холдинг. Не на последно място е законодателството, което касае борбата с корупцията.

За спешно приемане на промените призоваха от ПП-ДБ още през септември. Бившият финансов министър Асен Василев призова лично лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „да не се крие в храстите“ и да заяви ясно дали от партията му са готови да подкрепят антикорупционни промени. Според по този начин ще се отпушат 1,2 милиарда.

„Знаете, че там има три антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж – тези закони ни притесняват, притесняваме се, че като се приемат ще ни хванат за корупция или да касае наистина – ние сме за европейско развитие на България и ще приемем тези закони и ще отпушим парите“, заяви Василев през септември.

Нещо повече – освен загуба на милиарди, страната ни може да бъде и принудена да връща средства, които вече е получила по ПВУ.

Не е ясно кога и дали изобщо страната ще получи втория транш – в размер от 653 млн. евро. България е единствената членка ЕС, която до момента е получила само първото плащане. Това се дължи единственото на забавянето на българските депутати и управляващи и неизпълнените реформи.

От левицата заявиха, че са изумени от предложението на финансовия министър за извънредно заседание.

„И то заради Плана за възстановяване и устойчивост и само няколко дни след срещата ѝ с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони. Това е абсолютно недопустимо“, заяви през седмицата в своя позиция председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

По думите му подобно решение не е консултирано със социалистите и не бива такива предложения да се правят „на тъмно“, особено за приемането на закони, които ще накърнят българския интерес в енергетиката.

От ИТН остават на позицията си, с която провалиха последното заседание на парламента.

„Мариците“ и българският енергиен комплекс печелят всяка година. Държавата трябва да преразгледа еконормите, които товарят стойността на „Мариците“, заяви Тошко Йорданов в интервю за Нова тв. Той допълни, че парите по ПВУ „няма да отидат за хората, които работят в ТЕЦ-овете, нито за възстановяване на българската енергетика, а за 10 фирми, които ще правят фотоволтаици“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов умело използва темата в предизборните си обиколки в страната. На 14 октомври в Пловдив пред симпатизанти той предпочете да критикува, отколкото да коментира какво трябва да бъде направено, за да не бъдат загубени средства.

„Ние идваме с имената си и знаете какво сме правили, колко сме го правили – много, малко, за всеки сме се старали. Нула усвояване. Вие представяте ли си ние да управлявахме и да ми кажат, че има 0 усвояване по ПВУ – това просто не е възможно“, каза той пред симпатизанти.

В крайна сметка парите по ПВУ вероятно ще бъдат загубени заради междупартийни битки. В момент на предизборна кампания очевидно е, че партиите отказват да дразнят миньорите и заетите във въглищните централи, тъй като това е електорат, който не трябва да бъде пипан. Най-вече в условията на предстоящи избори. Всичко това обаче е за сметка на всички останали данъкоплатци, които ще почувстват ефектите от не/взимането на важните за страната решения.