Начало Свят Още един производител се отказва от дизела

Още един производител се отказва от дизела

822

Концернът Fiat Chrysler Automobiles (FCA) смята да спре производството на леки автомобили с дизелови двигатели до 2022 г. Според източници на в. Financial Times, поетапното отказване от дизеловото гориво е вписано в четиригодишния план на производителя, който ще бъде публикуван на 1 юни, съобщава Automedia.

Изданието отбелязва, че решението на Fiat Chrysler е свързано с намаленото търсене заради „дизеловия скандал“ и нарастващите разходи за въвеждане на технологии, които да осигурят екологична безопасност при използването на този вид гориво. Автомобилният концерн не коментира информацията на изданието.

Преди година американската Агенция за опазване на околната среда откри при дизеловите автомобили на Fiat Chrysler необявен в документацията софтуер, който съществено занижаваше ниваат на изхвърляните в атмосферата вредни емисии. Стана ясно, че софтуерът е бил инсталиран на 104 000 автомобили на компанията, продадени в САЩ. Сред засегнатите модели ляха Jeep Grand Cherokee от 2014, 2015 и 2016 г. и пикапите Dodge Ram 1500 с 3-литров дизелов двигател. Компанията бе обвинена в умишлено скриване на факта за наличието в тях на такъв софтуер.