Начало Водещи Официално: Гешев влиза в политиката с „Граждански блок“

Официално: Гешев влиза в политиката с „Граждански блок“

232
Иван Гешев

Иван Гешев, бившият главен прокурор, официално стъпва в политиката чрез учредяването на партия „Граждански блок“. Това бе обявено по време на пресконференция в столицата. В проекта участват няколко граждански организации, като Асоциация „Форум“, Асоциация „Югозападен регион“, Коалиция „Природа за България“, Обществен съвет „Благоевград“, и други.

Изразителният успех на гражданските кандидати в предишните избори е ясен знак, че това е напълно изпълнимо и че е време да се създаде нов вид политическа формация – гражданска и демократична, казва Иван Гешев. „Затова днес десетки граждански организации формират платформата „Граждански блок“, за да влезат в политиката и да променят порочния модел.“ Формацията е демократична и не е притежание на някого, ще бъде територия за всички активни граждани, които са готови да участват реално в политическия живот на страната и искат техният глас да бъде чут, добавя Гешев.

Изборният процес и властта трябва да бъдат освободени от монопола на партиите, като се промени чл. 12 в Конституцията. Това обяви Гешев и посочи средствата, чрез които ще постигне целите си, включително реална финансова децентрализация на българските общини.

Партията ще участва в следващите избори с изцяло граждански листи.

Още новини от деня – четете тук