Начало Новини "Оттеглянето" на Германия доведе до крах на полския износ през август

"Оттеглянето" на Германия доведе до крах на полския износ през август

99
"Оттеглянето" на Германия доведе до крах на полския износ през август

Зависимостта от един клиент има своите недостатъци. Те стават очевидни, когато този клиент внезапно обърне гръб на съответния пазар. Точно това се случва с полския износ за Германия, което може да се отрази на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Полша, а оттам и на възможностите за разходи в полския бюджет. Парадоксалното е, че Варшава отчита най-голям ръст на износа към страни извън ЕС, пише полското издание „Бизнес инсайдър“.

През август полският износ спада с цели 4,6 на сто на годишна база, т.е. обемът му е с 1,2 млрд. евро по-малък, отколкото през същия месец на миналата година. Износът възлиза на общо 26,02 млрд. евро, което е минимум от декември миналата година, според данни на Главната статистическа служба на Полша. Това вероятно ще доведе до по-лош резултат по отношение на полския БВП за третото тримесечие и може да принуди правителството да преразгледа прогнозите си за данъчните приходи.

Истинският срив на полския износ обаче е в посока на Германия. Най-големият пазар за полските стоки изведнъж им обръща гръб, внасяйки с 10,9 на сто по-малко от тях на годишна база през август, на стойност 6,94 млрд. евро или с 849 млн. евро по-малко на годишна база. Докато преди година през август износът за Германия съставляваше 28,6 на сто от целия износ на страната, то сега той е 26,7 на сто. Това е следствие, наред с всичко останало и от затварянето на заводите на германските концерни в Полша.

Влошаващата се ситуация на европейския автомобилен пазар заради силната конкуренция на китайските производители на електрически автомобили и американската „Тесла“ (Tesla) засегна дори най-големите производители на Стария континент. В тази връзка полското издание „Факт“ съобщи миналия месец, че „Фолксваген“ (Volkswagen) планира да затвори заводи в Полша и да съкрати 15 000 служители.

Пресаташето на „Фолксваген Познан“ Патриция Каспшик обяви тогава, че сериозните наводнения са затруднили доставките и производствения процес, но служителите ще получат пълно заплащане за дните, когато не са полагали труд.

„Фолксваген Познан“ е най-големият работодател във Великополското воеводство. В четирите завода в Познан, Сважендз и Вжешня работят общо около 9500 служители.

Инкасираните загуби от намалелия износ за Германия не могат да бъдат компенсирани дори от силния износ за Украйна, въпреки че Киев е внесъл със 17,7 на сто повече стоки, отколкото през миналата година.

Големи спадове в износа, макар и не в същата степен както този за Германия, са регистрирани при износа за Русия и Италия (съответно с 9 и 29,5 на сто на годишна база или с по 89 млн. евро), за Мексико (с 36,1 на сто или 84 млн. евро), за Белгия (спад с 12,4 на сто или 79 млн. евро) и за Швеция (с 10,4 на сто или 68 млн. евро).

Отчаяните полски износители започват да търсят далечни, често екзотични дестинации. Освен към Украйна, износът на Варшава нараства и към САЩ (+52 млн. евро, +5,9 на сто на годишна база), Нидерландия (+54 млн. евро, +4,1 на сто), Испания (+31 млн. евро, +4,7 на сто), Китай (+28 млн. евро, +11,7 на сто) и Турция (+27 млн. евро, +8,2 на сто).

В процентно изражение от държавите, за които Полша е изнесла стоки за над 10 млн. евро през август, най-голямо увеличение е отчетено за Исландия (+24 млн. евро, +180,1 на сто на годишна база) и за африканските държави Гвинея (+9 млн. евро, +169 на сто) и Либерия (+9 млн. евро, +111,5 на сто на годишна база).

Отрицателното външнотърговско салдо на Полша през август възлиза на 1,6 млрд. евро, като е три пъти по-голямо от отчетеното през юли. През август 2023 г. е регистриран търговски излишък от 300 млн. евро.

И тук основната причина се крие в търговията с Германия: Износът е намалял с цели 849 млн. евро на годишна база, но вносът не е спаднал в толкова голяма степен, така че дефицитът на Полша при търговията с Германия се е разширил с 625 млн. евро.

Проблеми се забелязват и при международната търговия с Китай. Въпреки че полският износ за втората по големина икономика в света се увеличава, то вносът от Китай нараства още повече.

Търговията между САЩ, водещата световна икономика, и Полша отчита дефицит от 290 млн. евро през август. Централноевропейската икономика е една от малкото в света с отрицателно търговско салдо със САЩ, но това вероятно трябва да се отдаде на вноса на газ.

Най-значителен търговски дефицит през август Полша регистрира при търговията си с Китай (-2,7 млрд. евро, спад с 25,3 на годишна база), Южна Корея (-745 млн. евро, понижение с 16,9 на сто на годишна база) и Египет (-596 млн. евро, спад с 57,2 на сто).

Съществува и другата страна на монетата. Най-големите търговски излишъци на Полша са с Обединеното кралство (+980 млн. евро), Украйна (+701 млн. евро) и Чехия (+615 млн. евро).

Най-значително подобрение се наблюдава при търговското салдо на страната с Норвегия (+218 млн. евро до дефицит от 282 млн. евро), Нидерландия (+184 млн. евро до дефицит от 316 млн. евро) и Италия (+132 млн. евро до дефицит от 37 млн. евро).