Начало Водещи Отрязаха главата на войника с автомата от ПСА, протестиращи искат връщането на...

Отрязаха главата на войника с автомата от ПСА, протестиращи искат връщането на паметника

274
Демонтаж на ПСА
Снимка: Ивайло Мирчев/Фейсбук

Сутринта се продължи демонтажът на паметника на съветската армия в центъра на София. Множество полицаи охраняваха процеса, по време на който беше отстранена главата на войника с автомата „Шпагин“.

Фигурата на войника беше най-високата точка на паметника.

Как е изглеждал теренът около ПСА и какво е имало на него, преди паметникът да го окупира

Днес представители на БСП и „Възраждане“ бойкотираха работата на парламента като реакция срещу демонтажа, като използваха определения като „беззаконие“ и „гавра с Конституцията“.

Депутати от двете формации изискват повече информация за съдбата на демонтираните елементи, както и за средствата, предоставени за преместването и реставрацията им.

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие. Искането беше направено от представители на БСП и „Възраждане“, които смятат действията за незаконни.

Демонтаж на ПСА
Снимка: Ивайло Мирчев/Фейсбук

Същевременно се проведе протест с искане отстранените фигури да бъдат реставрирани и върнати на мястото им в Княжевската градина.

А също така все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено ново място за експонирането му, предлагайки музеят на социалистическото изкуство като възможен вариант.

Бившият зам.-кмет по образование и култура на Столичната община доц. Тодор Чобанов обясни, че паметникът е конструктивно опасен за хората и не може да бъде върнат на първоначалното си място, тъй като е построен по грешен начин – чрез изливане на бетон.

Още новини от деня – четете тук