Начало Любопитно Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно за човешката цивилизация

Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно за човешката цивилизация

74
Отдръпването на ледници в Андите е безпрецедентно за човешката цивилизация

Най-новото оттегляне на ледниците в Андите е най-голямото в историята на човечеството, съобщи Ройтерс, цитирайки изследване, публикувано в списание „Сайънс“.

Откритието изненадва учените, които първоначално планираха да проучат текущото състояние на ледниците и как те са се променили в продължение на човешката история.

„Предполагахме, че ще ни трябват десетилетия, за да сме свидетели на нещо подобно“, споделя водещият автор на изследването Андрю Горин. Начално той смята, че първоначалните резултати са случайност, но последващи изследвания ги потвърдиха.

„Това показва, че нещата се случват по-бързо, отколкото сме очаквали, дори и ние, които сме най-много занимавали се с този въпрос“, допълва изследователят.

Горин и неговият екип датират с въглерод най-долните слоеве на скалите, които досега са били под лед, сега вече оттеглени. Чрез измерване на нивата на нуклидите берилий-10 и въглерод-14, те установяват, че концентрациите са практически нулеви.

Според учения, ако „скалата вижда небето“, тя натрупва нуклиди. Скоростта на техния разпад показва, че скалата не е виждала светлината на деня през холоцена епоха, която започва преди 11 700 години, а може би дори и още по-рано във времето.

„Бих се заложил с всичките си спестени средства, че тези ледници са по-малки отколкото са били през последния междуледников период, който приключва около 115 000 години назад“, казва още Горин.

Данните, събрани за четирите ледника в Андите в изследването, представляват 99% от тропическите ледници по света. Тези ледници са по-уязвими на промените във времето, тъй като постоянно са на ръба на замръзването или близо до него.

„Вярваме, че това скоро ще се случи навсякъде и може би по-бързо, отколкото сме очаквали“, допълва Горин.

Кореспондент на Ройтерс наблюдава как се оттеглят ледниците по няколко планини в Андите, за да види отблизо промените, на които алпинистите стават свидетели. Много от тях описват все по-опасни условия и промени, които не са виждали преди в живота си.