Начало Водещи Отварят катедралата „Нотр Дам“ в Париж за посетители от началото на декември

Отварят катедралата „Нотр Дам“ в Париж за посетители от началото на декември

39
Най-известната катедрала в Париж – Нотр Дам

Парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде достъпна за посетители от 8 декември, но само с предварителни резервации, а групите ще трябва да почакат до февруари следващата година, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на мениджъра за връзки с обществеността на катедралата пред местно издание.

Първата служба за откриване на реконструираната катедрала е насрочена за 7 декември, а на следващата сутрин ще бъде отслужена първата празнична литургия в храма-шедьовър на готическото изкуство, поразен от пожар на 15 април 2019 г.

От 8 декември катедралата ще е отворена за всички индивидуални посетители, каза Сибил Белами-Браун. Входът „ще е безплатен, разбира се“, с изключение на музея в катедралата, който е със специален статут. Посещенията обаче ще трябва да бъдат запазени на уебсайт. „Резервацията ще е лесна, достъпна два дни предварително и ще гарантира точен час на влизане“ в храма.

Ще е възможно в храма да се влезе и без предварително запазен час, но посетителите ще трябва „да се въоръжат с търпение“, защото се очаква до 40 000 души дневно да искат да влязат в катедралата, каза Белами-Браун. За религиозните служби входът ще е без предварителна резервация, „в рамките на наличното място“, поясни тя.

Групи поклонници ще бъдат посрещани в катедралата от февруари следващата година, след регистрация и на малки групи до десет души максимум, каза Белами-Браун.

Още новини от деня – четете тук