Начало Водещи Оставиха в ареста двама лекари. Източвали Здравната каса с фалшиви рехабилитации

Оставиха в ареста двама лекари. Източвали Здравната каса с фалшиви рехабилитации

64
Арестуваните лекари Снимка: БТА
Арестуваните лекари
Снимка: БТА

Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев. Те бяха задъжани вчера и привлечени като обвиняеми за документа измама, чрез която са ощетили Националната здравноосигурителна каса с 12 900 лв. 

В определението на съда се посочва, че са разпитани множество свидетели, които в показанията си са посочили, че не са посещавали медицинския център, за който са им били издавани направления. Впоследствие е установено, че са усвоявани средства за извършени процедури, каквито на този етап, съгласно свидетелските показания, не са били осъществявани реално. За периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г. са издадени общо 840 направления.

Мярката беше гледана при закрити врата, тъй като са били обсъждани секретни материали, информацията в които не следва да става обществено достояние. Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив.

От страната на защитата застанаха адв. Георги Кутрянски и адв. Славчо Алексиев. В началото на заседанието защитниците поискаха допълнително време, за да се запознаят с материалите по делото.

Единият от обвиняемите е общопрактикуващ лекар, който насочвал направления на пациенти към медицински център. Другият обвиняем е управителят на центъра, където са назначавани прегледи и различни процедури, без дори пациентите да са ходили там, обясни прокурор Димитър Костов. В края на всеки месец центърът е отчитал направените дейности пред Касата, която му заплащала съответната сума. По делото фиктивните пациенти са 31.

Разследването е започнало след като пациент вижда в досието си в интернет сайта на здравната каса, че са му извършени прегледи, без той да знае и подава сигнал, съобщава БТА.

Предвиденото наказание за документната измама е от две до осем години лишаване от свобода.