Начало Новини Оптимист съм, че Скопие скоро ще започне преговори; всичко се усложнява от...

Оптимист съм, че Скопие скоро ще започне преговори; всичко се усложнява от това, че в България няма стабилно правителство, каза министърът на здравеопазването на Северна Македония

39
Оптимист съм, че Скопие скоро ще започне преговори; всичко се усложнява от това, че в България няма стабилно правителство, каза министърът на здравеопазването на Северна Македония

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Арбен Таравари, който е един от лидерите на участващата в управлението коалиция от албански партии ВЛЕН, е оптимист, че „съвсем скоро” Северна Македония ще отвори първия клъстер в преговорите с ЕС и всички държави от Западните Балкани заедно ще се присъединят към евросъюза.

В интервю по MРT1 Таравари заяви, че оставя на премиера на страната Християн Мицкоски да обясни какво стои зад думите му и че след неотдавнашната среща на върха в рамките на Берлинския процес е по-голям оптимист. Той посочи,  че се радва, че Мицкоски е „европейски ориентиран и иска (Северна) Македония да започне преговорите възможно най-скоро, но като министър-председател все пак търси някакви гаранции, че страната няма да има други пречки”. 

„Наясно сме, че преговорната рамка не може да се смени и на (Северна) Македония са й необходими промени в конституцията, но на държавата й трябва и някаква гаранция, че това ще бъде последното условие. Ако продължим така различни държави могат да поставят най-различни условия. Мисля, че ще се намери решение, което ще бъде приемливо за (Северна) Македония, защото спорът вече не е с България. Това е искане на ЕС и е безспорно, че трябва да направим промените в конституцията, за да започнем преговорите, но същевременно ни трябва и гаранция, поне от центровете за влияние в света, че няма отново от нас да се иска нещо. Мисля, че премиерът никога не е казвал, че няма да направим промени в конституцията, даде и различни предложения, като това промените в конституцията да влязат в сила, след като страната стане член на ЕС“, каза Таравари.

Таравари оценява това предложение на Християн Мицкоски като възможно. В отговор на въпрос дали България би го приела той заяви, че „всичко се усложнява от това, че в България няма стабилно правителство“.

„Ако имаше стабилно правителство, съм убеден, че щяхме да сме донякъде в намирането на приемливо решение и може би щяхме за започнем преговори заедно с Албания“, каза Таравари.

На въпрос доколко поведението на правителството в Скопие печели време за смекчаване на удара от факта, че Албания вече е започнала преговори, Таравари отговори, че „има шансове преговорите с ЕС да вървят паралелно, въпреки че Албания е стъпка пред Северна Македония“.

„Не е добре, че се разделихме, но е добре, че Албания започна преговорите (с ЕС). Смятам обаче, че не става въпрос за печелене на време. Търси се моментът, трябва някаква гаранция за държавата и да започнем преговорите. Надявам се, че преговорите с Албания ще продължат паралелно, аз съм голям оптимист за това и все още смятам, че всички страни от Западните Балкани ще се присъединят към ЕС едновременно“, каза Таравари.

Преди изборите от ВЛЕН заявиха, че дават срок от шест месеца, за да бъде придвижен процесът на преговори с ЕС.

В отговор на въпрос, свързан с този срок, Таравари посочи, че той изтича през декември и е бил необходим „за адаптиране и синхронизиране на правителството“ и като период, в който да се види „каква е ситуацията в съседните държави и по-конкретно в България“.

„В България предстоят избори и трябва евентуално да очакваме стабилно правителство, въпреки че аз съм скептик. След това обаче трябва да имаме план за действие и да знаем какво ще се направи. Аз съм оптимист, че ще започнем преговорната процедура с ЕС“, каза Таравари, според когото „не е добре ВЛЕН да отиде на местни избори (през есента на следващата година – бел.авт.) без да има решение за европейския път на (Северна) Македония”.