Начало Свят Опасения от предстояща иранска атака срещу територията на Израел

Опасения от предстояща иранска атака срещу територията на Израел

34
Израел
Снимка; БТА

Колкото става дума за голяма част от Израел, използването на GPS услуги беше спряно поради опасения от предстояща атака от Иран на територията на страната, съобщи ДПА, цитирайки вестник „Таймс ъф Израел“ и сайта Ynet.

Прекъсванията не засегнаха само граничните райони близо до Ливан, но и населените райони в центъра на страната.

GPS системата не само предоставя указания на потребителите, но се използва и от дроновете, за да определят целите си.

Израел е под висока готовност след като Иран заплаши срещу удара заради убийството на Исмаил Хания, водач на „Хамас“ в Техеран.

Иран обвинява израелските сили за атаката, но Израел все още не е коментирал обвиненията, че носят отговорност за инцидента.

Медийни съобщения отразяват, че шофьорите в Израел са установили, че техните координати в мобилните им устройства показват, че са в Бейрут, столицата на Ливан.

Преди голямата атака от Иран през април, израелската армия заяви, че умишлено наруши GPS системата. Израелската армия не коментира пречките в GPS услугите днес.

Друг знак за предстояща атака от Иран и съюзническите му милиции в Близкия изток е пристигането на генерал Курила на Централното командване на САЩ, съобщи „Аксиос“.

Генерал Курила посети Израел преди априлската атака на Иран.

САЩ действат с допълнителна военна сила в Близкия изток като мярка за деескалация на напрежението в региона, потвърждава заместник-съветникът по националната сигурност в Белия дом Джонатан Файнър.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се събере с екипа си за национална сигурност и ще разговаря с крал Абдула на Йордания за развитието на ситуацията в Близкия изток.

Пентагонът обяви, че ще изпрати допълнителни изтребители и военни кораби на военноморските сили в региона.

„Целта е да се намали напрежението, да се отблъснат атаките и да се избегне регионален конфликт“, казва Файнър в предаването „Фейс ъф Нейшън“ по CBS. Израел и САЩ са подготвени за всички сценарии.

Премиерът Нетаняху предупреди за трудни дни, но заяви, че страната е готова за всяка ситуация.

Хизбула изстреля ракети към Бейт Хилел в северен Израел, където е активирана системата „Железен купол“. Израелската армия извърши удари в Южен Ливан.

Двама души са убити в Холон, а нападателят е „неутрализиран“.

Няколко западни авиокомпании преустановиха полетите до Ливан и други летища, включително Тел Авив. САЩ, Франция и Италия призоваха гражданите си да напуснат Ливан поради риск от военна ескалация.

Източници: БТА, „Ройтерс“, „Гардиън“, БНТ

Още международни новини – четете тук