Начало Водещи Окончателно: Районния кмет на Варна Николай Желязков от ПП–ДБ беше отстранен от...

Окончателно: Районния кмет на Варна Николай Желязков от ПП–ДБ беше отстранен от длъжност

64
Николай Желязков

Върховният административен съд (ВАС) потвърди отстраняването на кмета на район „Приморски“ във Варна Николай Желязков. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

От съда подчертават, че е налице неизпълнение на задължението от страна на Николай Желязков да подаде до председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия във Варна в месечния срок след полагането на клетвата му като кмет, декларация, в която да заяви, че към момента на полагане на клетвата изпълнява и функциите на ликвидатор.

Съдът отсъжда също, че е налице и неизпълнение на задължението му да предприеме в същия срок действия за прекратяване на дейността му като ликвидатор.

Желязков бе избран като кандидат на „Продължаваме промяната-Демократична България“. ОИК анулира удостоверението на Желязков като избран за районен кмет след изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г.

На 3 февруари Общинската избирателна комисия-Варна прекрати предсрочно и пълномощията на Цветнен Цветков като районен кмет на район „Одесос“ в община Варна. Цветков бе отстранен от поста поради фирмена собственост.

Цветнен Цветков също бе издигнат също от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Припомняме, че напоследък се наблюдава чистка на кадри на Промяната. В Столична община на “гости” влязоха всички служби на проверки едновременно, а с довода “несъместимост” започнаха да се обстрелват кметове на ПП-ДБ-СС. Двама бяха отстранени – на район “Илинден” Емил Бранчевски и на “Оборище” Георги Кузмов. На колегата им от район “Искър” Ясен Русев му се размина, а решение чака този на “Слатина” Георги Илиев.

Едва ли е случайност , че се атакуват с всички средства и механизми и кметовете на Благоевград – Методи Байкушев, Пазарджик – Петър Куленски, Варна – Благомир Коцев. Кметът на София Васил Терзиев също е атакуван в Административния съд, защото Ваня Григорова оспорва местния вот. Делото се точи вече 8 месеца.

Миналата седмица успешно беше отстранен и подуправителя на БНБ Андрей Гюров, отново от ПП–ДБ. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) беше пусната отново като бухалка и след „разследване“ бе установена несъвместимост на Гюров с поста, заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и в нестопански организации.

Още новини от деня – четете тук