Начало Водещи Окончателно: Джейхан Ибрямов няма да излезе от ареста, постанови съдът

Окончателно: Джейхан Ибрямов няма да излезе от ареста, постанови съдът

24
Джейхан Ибрямов
Снимка: БТА

Апелативният съд в София потвърди мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов, обвинен за търговия с влияние, и го остави за постоянно в ареста.

Определението е окончателно.

Според съда са правилни съображенията на първата инстанция по отношение наличието на обосновано предположение за извършване на престъпление.

„Към момента не са представени доказателства, които да разколебаят наличието на това обосновано предположение“, каза съдията докладчик по делото Вера Цветкова, цитирана от БТА.

Съдебният състав приема също, че няма опасност обвиняемият да се укрие, но има реална опасност да извърши престъпление, ако бъде с по-лека мярка или никаква.

Миналата седмица Софийският градски съд остави Ибрямов за постоянно в ареста по искане на прокуратурата.

Защитата на обвиняемия обжалва наложената мярка „задържане под стража“ пред горната инстанция. Делото тогава протече при закрити врата, по искане на прокуратурата.

В определението си днес съдебният състав обсъди въпроса с имунитетите на Ибрямов.

Съдът отбеляза, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала разрешение за привличане на обвиняем и задържане, а председателят на Народното събрание е дал разрешение за привличане като обвиняем, като е оставил без разглеждане искането за задържане на Джейхан Ибрямов.

Съдът не се съгласи със защитата, която позовавайки се на решение на Конституционния съд от 1992 г., посочва, че не даването на разрешение за задържане е проблем. Според съда не са нарушени правата на Джейхан Ибрямов.

Също така напомни, че решението на конституционните съдии е постановено при изцяло друг Наказателно-процесуален кодекс, когато мярката за неотклонение е била прерогатив на прокуратурата, а след промени през 1997 г. исканията за налагане на постоянна мярка се правят пред съда и той решава.

Докладчикът по делото съдия Вера Цветкова отбеляза още, че в случая след решенията за имунитета на Ибрямов веднага прокуратурата е внесла в съда искане за разглеждане на мярка за неотклонение.

По отношение доводът на защитата, че неправомерно е дадено разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства, съдебният състав посочи, че дори и да бъдат, хипотетично, изключени от доказателствата специалните разузнавателни средства, по делото има достатъчно събрани други доказателства.

Във връзка с въпроса доколко случаят може да се квалифицира като заварено тежко престъпление, съдът добави, че и да е имало информация, че нещо се подготвя, не означава, че някой е имал яснота в кой момент какво точно ще се случи.

Прокурор Ивайло Ангелов заяви, че с колегата му Детелин Георгиев съвсем умишлено са искали заседанието да бъде открито, за разлика от това на първа инстанция, за да може „всички да присъствате, да видите какви са доказателствата“.

Адвокатите на Ибрямов – Янко Ройчев и Стефан Карайотов не коментираха пред медиите определението на съда.