Начало България Община Перник ще домакинства първата за България Младежка асамблея за климата

Община Перник ще домакинства първата за България Младежка асамблея за климата

39
Община Перник ще домакинства първата за България Младежка асамблея за климата

Община Перник ще домакинства първата за България Младежка асамблея за климата, съобщи за БТА Виктория Цонева – експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ към WWF България.

Организатор на проявата, започваща утре, е WWF, а официален домакин е Община Перник. В продължение на четири дни през този и следващия месец в сградата на Младежкия център в града около 20 младежи ще обсъждат теми, свързани с климатичните промени, справедливия енергиен преход и подходящи политики за насърчаване на зеленото предприемачество на местно ниво.

„Климатичната асамблея е първата по рода си за България. Правим я изцяло с младежи на възраст между 15 и 30 години. Идеята е те да споделят своето мнение за развитието на зеленото предприемачество в Перник с цел улесняване на справедливия преход в региона и задържането на повече млади хора в самия град и потенциалното им завръщане в бъдеще“, коментира Цонева.

Тя каза, че от няколко години WWF и Община Перник работят активно по теми свързани със справедливия преход. Чрез настоящата проява, целяща допитване до младото поколение по темите за развитието на техния град, общите дейности се надграждат.

По време на Асамблеята в Перник младежите ще отговарят на шест въпроса. В края ѝ ще се изготви доклад с обобщени предложения за следващи стъпки, който ще бъде адресиран до представителите на местната власт. Този документ ще отразява гледната точка на младите хора за социалното, икономическо и екологично развитие на Перник в контекста на справедливия преход.

Младежите, които ще участват в асамблеята са от община Перник. Те са на различна възраст и с различни интереси, като по този начин се цели максимално представителна извадка, включваща различни гледни точки.

За участие в първия ден на проявата са поканени гост-лектори от света на науката, бизнеса, политиката и гражданския сектор, които ще споделят богатия си опит с младите хора. На място ще присъстват и представители на WWF, които ще координират разговорите и ще помагат на участниците.

Асамблеята за климата е пилотно събитие, целящо да вдъхнови младите хора от въгледобивните общини на България и региона да се обединят и да дадат гласност на предизвикателствата, които десетилетия наред ограничават икономическото и екологично развитие на родните им градове, допълват от WWF.

Над 80 процента от младите хора имат познания по въпросите на изменението на климата и се интересуват от опазването на природата. Това сочат данни от проведено социологическо проучвания на WWF и „Маркет Линкс“, проведено през 2022 г. във въглищните региони на Южна България. Според данните 65 процента от младежите са запознати с термина „справедлив преход“ и имат готовност да участват активно в ключови процеси, които ще определят бъдещето на родните им места. За съжаление, обаче, малцина от тях имат реална възможност за това.