Начало Новини ОБЗОР ...

ОБЗОР Туризмът е и посланик на мира

39
ОБЗОР
                                                                                                Туризмът е и посланик на мира

Едва съвзело се от пандемията, но затиснато от глобални конфликти, войни и икономически неравенства, човечеството днес вероятно ще намери повод да празнува Световния ден на туризма и да си припомни, че секторът не е само перо в брутния вътрешен продукт на една страна и източник положителни преживявания, но е и посланик на мира. Не случайно тази година Световната организация по туризъм (UN Tourism) избира мотото на отбелязването на празника – „Туризъм и мир“.

Туризмът обединява хората, казва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в посланието си по повод днешния празничен ден, публикувано на интернет страницата на UN Tourism. На този Световен ден на туризма разсъждаваме върху дълбоката връзка между туризма и мира. Устойчивият туризъм може да трансформира общностите, създавайки работни места, насърчавайки приобщаването и укрепването на местните икономики, посочва още Гутериш. По думите му чрез оценяване и опазване на културното и природното наследство може да се помогне за намаляване на напрежението и да се насърчи мирното съвместно съществуване. Туризмът може също така да стимулира икономическата взаимосвързаност между съседите, насърчавайки сътрудничеството и мирното развитие, смята още генералният секретар на ООН.

Гутериш отбелязва, че всеки пътешественик може да бъде посланик, като се ангажира с уважение към местното население, признавайки многообразието и споделената човечност, както и ценностите, които ни обединяват.

Докато празнуваме туризма, нека пътуваме отговорно, изграждаме мостове и насърчаваме взаимното уважение между културите и нациите, призовава генералният секретар на ООН и изразява убеденост, че заедно можем да впрегнем силата на туризма, за да постигнем мир и просперитет за всички.

От своя страна Световният комитет по етика в туризма (WCTE) приветства решението на UN Tourism да определи „Туризъм и мир“ като тема на днешния празничен ден, като изтъква, че тя е особено навременна в светлината на настоящата глобална атмосфера на конфликти и разделение.

Комитетът призовава за общи усилия в подкрепа на мирните преговори в засегнатите от конфликти дестинации, придържайки се към основните принципи на Хартата на ООН. Туризмът винаги трябва да служи като напомняне за значението на диалога, мира, толерантността и взаимноизгодните взаимодействия между хората и страните, посочват още от WCTE.

Как България ще отбележи празника

България ще се включи активно в отбелязването на празника, като Министерството на туризма организира поредица от инициативи, насочени към повишаване на информираността за значимостта на туризма и неговата роля в социално-икономическото развитие.

В рамките на честванията фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм. Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19:00 ч. днес. Освен това до 29 септември гражданите и гостите на столицата могат да видят на фасадата на НДК официален транспарант за Световния ден на туризма.

На летище София ще бъде монтирана специална фотобудка, където посетителите и пътниците ще имат възможност да си направят и отпечатат снимки безплатно в рамките на целия ден – от 9:00 ч. до 22:00 ч. Инициативата цели да създаде празнична атмосфера и да подчертае значението на туризма като средство за културен обмен и връзка между хората.

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, като началото му е поставено през 1980 г. от Световната организация по туризъм. Денят има за цел да повиши информираността за значението на туризма и неговия принос към глобалното развитие и устойчиво бъдеще.

Тазгодишната тема „Туризъм и мир“ акцентира върху ролята на туризма в насърчаването на социалната справедливост, човешките права и икономическата устойчивост, посочват от българското Министерство на туризма и изтъкват, че туризмът има потенциала да създава нови икономически възможности, да подкрепя предприемачеството и да насърчава културното разбирателство между народите. Чрез своето влияние върху икономическото развитие и социалната трансформация туризмът може да бъде двигател за мирно разрешаване на конфликти и създаване на стабилни общества, отбелязват от Министерството.

Миналата година Световната организация по туризъм постави акцент върху туризма и зелените инвестиции, а през 2022 г. честванията бяха под мотото „Да преосмислим туризма“, докато 2021 г. денят бе отбелязан с надслова „Туризъм за приобщаващ растеж“.

Какво се промени в световния туризъм

През седемте месеца до юли 2024 г. международният туризъм се върна до 96 на сто от нивата преди пандемията, воден от силното търсене в Европа и повторното отваряне на пазарите в Азия и Тихия океан, съобщиха тези дни от UN Tourism на интернет страницата си.

Според данни от най-новия световен туристически барометър на UN Tourism в света около 790 милиона туристи са пътували през първите седем месеца на 2024 г., което е около 11 на сто повече в сравнение с 2023 г. и 4 на сто по-малко в сравнение с 2019 г. Данните показват силен старт на годината, последван от по-скромно второ тримесечие. Резултатите са в съответствие с прогнозата на ООН по туризъм за пълно възстановяване на международните пристигания през 2024 г. въпреки продължаващите икономически и геополитически рискове, коментират от UN Tourism.

Справка в Националния статистически институт показва, че пътуванията на българите за туризъм през второто тримесечие на годината почти доближават по брой тези през същия период на 2019 г. През второто тримесечие на 2024 г. 1,209 млн. български граждани са направили туристически пътувания, а през второто тримесечие на 2019 г. близо 1,220 млн. българи са пътували за туризъм. По отношение на чужденците, по последни данни на НСИ за юли, стойностите изостават от добрата за туризма ни 2019 г. въпреки регистрирания тогава спад на годишна база. През юли 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са били 1,898 млн. или с 3,4 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година, докато през юли 2019 г. посещенията на чужденци в страната са били 2,083 млн. или с 3,2 на сто по-малко в сравнение с юли 2018 година. 

Географията на възстановяването

Близкият изток остава най-силно развиващият се регион в относително изражение, като през първите седем месеца на 2024 г. международните пристигания са се покачили с 26 на сто над нивата от 2019 г., сочат още данни на UN Tourism. Африка е приела със 7 на сто повече туристи, отколкото през същите месеци (януари-юли) на 2019 г. Възстановяването на Европа и Северна и Южна Америка е съответно 99 на сто и 97 на сто, а на Азия и Тихия океан – 85 на сто през юни и 86 на сто през юли. Някои от най-добре представящите се през януари-юли 2024 г. са Катар (+147 на сто спрямо 2019 г.), където пристигащите са се увеличили повече от два пъти, Албания (+93 на сто), Ел Салвадор (+81 на сто), Саудитска Арабия (+73 на сто), Молдова (+50 на сто до юни) и Танзания (+49 на сто до юни).

Разходите за пътувания

Разходите за пътувания, направени от туристите в целия свят, ще достигнат нов рекорд през 2024 г., бе прогнозирано в проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (World Travel & Tourism Council (WTTC), цитирано от германското издание „Шпигел“. Приносът на туристическия сектор към световния брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 11,1 трлн. долара или с 12,1 на сто повече, отколкото през миналата година, според експертите. Докладът сочи, че разходите за пътувания в трите най-големи икономики в света – САЩ, Китай и Германия – вероятно ще имат най-голям принос към БВП.

Браншът осигурява около 348 милиона работни места в света или с 13,6 милиона повече спрямо предпандемичната 2019 година, когато бе поставен досегашният рекорд. Секторът продължава да назначава нови служители, като само в САЩ в момента в туристическата и развлекателната индустрия има близо 1 милион незаети работни места, по данни на американската асоциация на туроператорите.

Приходите от международен туризъм

По отношение на приходите от международен туризъм 47 от 63 страни с налични данни са възстановили стойностите отпреди пандемията през първите шест месеца на 2024 г., като много от тях отчитат силен двуцифрен ръст в сравнение с 2019 г. (в местни валути и текущи цени), посочват от UN Tourism. Сред най-добре представящите се през юни или юли 2024 г. са Албания (+128 на сто) и Сърбия (+126 на сто), където приходите са се увеличили повече от два пъти (в сравнение със същия период на 2019 г.), следвани от Таджикистан (+85 на сто), Пакистан (+76 на сто), Черна гора (+70 на сто), Република Северна Македония (+60 на сто) и Португалия (+57 на сто). Силни резултати са отчетени и от Турция (+55 на сто) и Колумбия (+54 на сто). Въз основа на данните за първото тримесечие, Саудитска Арабия (+207 на сто) и Ел Салвадор (+168 на сто) се радват на изключителен растеж в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., сочи статистиката на  UN Tourism.