Начало Новини Новият председател на албанския парламент Елиса Спиропали: Парламентите на Албания и Косово...

Новият председател на албанския парламент Елиса Спиропали: Парламентите на Албания и Косово са изградили отлично братско сътрудничество

54
Новият председател на албанския парламент Елиса Спиропали: Парламентите на Албания и Косово са изградили отлично братско сътрудничество

Новият председател на албанския парлмент Елѝса Спиропа̀ли прие вчера на среща косовския си колега Глау̀к Коню̀фца, предаде АТА.

Спиропали изрази радостта си от това, че първото приятелско посещение в нейния кабинет след поемането на поста е осъществено от председателя на косовския парламент.

„Парламентите на Албания и Косово са изградили отлично братско сътрудничество, не просто протоколно, а функционално и практическо, между председателите, парламентарните комисии, парламентарните групи и депутатите“, подчерта Спиропали в своя публикация в социалните мрежи.

Тя подчерта, че Меморандумът за сътрудничество, подписан между Косово и Албания през септември 2022 г., е създал една обща рамка за парламентарно сътрудничество, което е било последвано от съвместното заседание на двата парламента на 27 ноември 2022 г. по повод 110 години от обявяването на независимостта на Албания (28 ноември 1912 г. – бел. ред.).

„Двата ни парламента ще продължат да си сътрудничат в интеграционните процеси на ЕС, подкрепата за приемането на Косово в НАТО, Съвета на Европа и представителството (на Косово) в международни организации“, подчерта Спиропали.

Делегациите на албанския парламент в международните парламентарни организации лобират усилено за увеличаване на представителството, признаването и международната роля на Косово, подчерта Спиропали, цитирана от АТА. Тя каза, че първото ѝ посещение в качеството ѝ на председател на Парламента на Албания „несъмнено“ ще бъде в Косово.

Преди назначаването си тази седмица Елиса Спиропали беше държавен министър за връзки с парламента. Тя застана на мястото на досегашния председател на албанския парламент Линдѝта Нико̀ла, която подаде оставка по здравословни причини миналия петък на последното заседание за тази парламентарна сесия.