Начало България Нови пожари възникнаха на различни места в страната. Огън бушува до българо-македонската...

Нови пожари възникнаха на различни места в страната. Огън бушува до българо-македонската граница

39
пожар
Снимка: БТА

Днес се появиха нови пожари на различни места в страната. Сигнал за пожар бе подаден в района на границата на България със Северна Македония, съобщи БТА.

Служители на Държавните горски стопанства в Благоевград и Симитли, както и на пожарната служба в Благоевград бяха изпратени към границата със Северна Македония след сигнал за нов пожар, информираха от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Пожарът в района на Пехчево, където преди дни беше локализирана огнената стихия, е отново възникнал, но не е преминал на българска територия. Жителите и земеделските стопани бяха предупредени да следят внимателно ситуацията и да бъдат готови за възможно задимяване през нощта.

Директорът на Държавно горско стопанство-Благоевград инж. Калин Зашев посочи, че пожарът в района на Пехчево няма опасност да навлезе на българска територия поради вятъра. Въпреки това, служителите продължават да следят ситуацията, като на границата дежурят служители на горското стопанство в Симитли. Превантивно започват широки просеки за ограничаване на пожара, а екипи на пожарната и ЮЗДП наблюдават непрекъснато развитието на събитията.

В Стара планина над квартал „Изток“ във Вършец избухна пожар, който е спрян и няма опасност за къщи и инфраструктура. Горят главно храсти и сухи треви, но пространството е труднодостъпно за противопожарните машини поради което се наложи гасенето да се извършва ръчно. Четири екипа от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана и горски служители от държавното лесничейство в Берковица взеха участие в потушаването на огъня, като високите температури в района усложняват процеса.

В квартал „Столипиново“ в Пловдив се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми, предизвиквайки черен дим, който беше видим от различни части на града. Пожарът бе обявен около 17:00 часа днес.

Вилна зона „Касева чешма“ в Русе бе мястото, на което се установи пожар в къща. Няма пострадали хора, а четири екипа от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицейски служители овладяха ситуацията. Изгоряла е постройка, а причините за инцидента се изясняват.

Осемнадесет военнослужещи от Трето бригадно командване – Благоевград с шест специализирани машини помагат за овладяването на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Действията се извършват в района на с. Голешово, община Сандански, област Благоевград.

Още новини от деня – четете тук