Начало Новини НКИЗ ще изгради Регионален център за дигитални решения и иновации на територията...

НКИЗ ще изгради Регионален център за дигитални решения и иновации на територията на Индустриален парк София-Божурище

19
НКИЗ ще изгради Регионален център за дигитални решения и иновации на територията на Индустриален парк София-Божурище

„Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) ЕАД към Министерството на икономиката и индустрията ще започне изграждането на Регионален център за дигитални решения и иновации на територията на Индустриален парк София-Божурище, съобщиха от Министерството.

Проектът е за над 6 милиона лева и средствата ще бъдат осигурени по програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, след като държавната компания и Министерството на иновациите и растежа подписаха договор.

Целта е да се изгради иновативна цифрова инфраструктура, която да обслужва компаниите – инвеститори в парка, както и бъдещите предприемачи, изследователи, иноватори, учени, граждани и областната администрация.

Създаването на лаборатория за виртуална реалност ще предостави възможност на всички ползватели за 3D лазерно визуализиране на сгради, машини и нови продукти преди пускането им на пазара или така нареченото тестване преди инвестиране.

Проектът ще стимулира иновациите и внедряването на нови технологии в работните процеси, увеличаване на технологичния потенциал на компаниите, ползватели на дигитални услуги.

Срокът за изграждане на дигиталния хъб е 36 месеца.

Подписването на договора е успех за НКИЗ, която е стартирала процедурата още през 2021 година, посочват от Министерството.

Индустриален парк София-Божурище е приоритетен проект на НКИЗ, в който вече са привлечени 42 инвеститори от страната и чужбина в редица сектори, включително автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност.

Индустриалният парк, с площ 3 млн. кв. м, предлага терени с изградена инфраструктура с възможности за електрозахранване, водоснабдяване, битова и дъждовна канализация, газификация, оптика.

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД  е дружество от холдингов тип, собственост на Министерството на икономиката и индустрията. Компанията проектира, развива и управлява индустриални паркове, индустриални и свободни зони. Тя управлява 13 проекта в цялата страна с обща площ над 8 милиона квадратни метра, сочи справка в интернет страницата на компанията.

Към момента НКИЗ е едноличен собственик на капитала на три самостоятелни дружества – „Свободна зона-Русе“ ЕАД, „Индустриални терени и складове“ ЕАД и „Икономическа зона Доброславци“ ЕАД, която е първата отраслово ориентирана индустриална зона в портфолиото на НКИЗ, с цел стратегическо развитие на автомобилната индустрия в страната.

НКИЗ е собственик и оператор и на Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк Видин, Индустриален парк Плевен-Телиш, Индустриален парк Суворово-Варна Запад, Индустриален парк Карлово, Индустриална зона Кърджали и Индустриален парк София-Запад.