Начало България Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, каза във Враца...

Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, каза във Враца цигуларката Галина Койчева

39
Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, каза във Враца цигуларката Галина Койчева

Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, да представяме и нещо различно, което, ако на нас ни доставя удоволствие, бихме успели да го предадем и на самата публика, каза за БТА цигуларката Галина Койчева, която ще е солист в концерта „Майстори на цигулката“ със Симфониета-Враца.

За първи път публиката ще чуе Концерт за цигулка и оркестър, оп. 54 от Антон Аренски, за който няма информация да е свирен досега поне в последните над 30 години, обясни Койчева. Тя допълни, че за нея този концерт е специален и е влюбена в неговото звучене вече 18 години. „Тогава с колегите ми от Трио „Арденца“ изпълнявах друго произведение от същия композитор,  изключително много ни хареса музиката и реших да проверя какви други произведения е имал“, разказа цигуларката. Тя добави, че композиторът е бил ученик на Римски-Корсаков, бил е повлиян от музиката на Чайковски, но има собствен стил и почерк, и е “създал дълбоко романтична и красива музика“.  

Освен произведението на Аренски, в концерта „Майстори на цигулката“ са включени и кратка, но красива  юбилейна увертюра от Карл Мария фон Вебер, както и една много малко свирена симфония от Макс Брух, разказа и диригентът Цанислав Петков.

„Старах се да са различни нещата, да има разнообразие за по-големите меломани, за да може всеки да намери и да чуе нещо за себе си. За мен е интересно да видя и как един оркестър работи различни произведения, музика от различни епохи, от различни географски ширини. Музикантите от врачанския оркестър са много свежи и се получи много хубав репетиционен процес“, посочи още маестро Петков. 

Предстои концертът да бъде изпълнен и пред хасковска публика.