Начало България Независим доклад: Катастрофата с НСО, при която загина мъж, е по вина...

Независим доклад: Катастрофата с НСО, при която загина мъж, е по вина на шофьора на службата

124
Катастрофа с НСО
Снимка: БТА

Според Европейския център за транспортни политики, катастрофата от 16 май при Аксаково се обърка на липса на видимост и висока скорост. Изводите от двустранния оглед са представени в доклад, публикуван на уебсайта на центъра.

Инцидентът се развил на пътя Варна – Добрич близо до Аксаково. Експертите считат, че основната причина за инцидента е лошата преценка на шофьора на НСО, който предизвикал смъртен случай. В движение ели с прекомерна скорост и в условия на ограничена видимост. Докладът отбелязва, че при скорост между 50 и 70 км/ч инцидентът можеше да бъде избегнат.

Богатата история на НСО и катастрофите с коли на службата (ХРОНОЛОГИЯ)

Дори при ограничението в района от 90 км/ч, инцидентът можеше да бъде предотвратен. Грешката на шофьора беше движение с висока скорост в зона на кръстовище без видимост.

След вече българ водач на блъснат автомобил по-вероятно не е забелязал срещу движещ се автомобил. Експертите считат, че шансът за предотвратяване на инцидента бил под 1%.

Следствието от Европейския център за транспортни политики отбелязва, че вината за инцидента трябва да се анализира от всички страни и не да се прехвърля изцяло на починалия водач. Считат, че предупреждението трудно ще предотврати бъдещи инциденти.

Нарушенията на пътните правила от страна на НСО и лошата организация на движението в кръстовището са отбелязани като причина за инцидента. Препоръките включват подобряване на видимостта и намаляване на скоростта.

Отделните институции трябва да изработят план за действие при катастрофи и да подобрят безопасността на пътните кръстовища в цялата страна. Цялостна проверка на пътните знаци и маркировки в зоната на кръстовището е необходима за превенция на бъдещи инциденти.

Нататък към още новини от деня – кликнете тук