Начало Свят НАТО се нуждае от до 350 хил. военни за отбрана от евентуално...

НАТО се нуждае от до 350 хил. военни за отбрана от евентуално нападение на Русия

84
НАТО
Снимка: БТА

НАТО ще трябва да увеличи броя на армейските бригади с цел изпълнение на новите си планове за отбрана от евентуална заплаха от Русия, според информация източник във военните кръгове, цитиран от Ройтерс.

Плановете са секретни и представителят не разкрива подробности, но се споменава на необходимостта от между 35 и 50 допълнителни бойни бригади, които ще бъдат съставени от между 3000 и 7000 военнослужещи всяка.

Източникът не разкрива повече информация, но се подчертава, че подобно увеличение ще бъде значително предизвикателство за НАТО, както и за отделните страни-членки, които трябва да разширят своите отбранителни възможности.

След руската инвазия в Украйна през 2022 г.,

НАТО взема по-сериозно заплахата от Москва и се подготвя да засили своята отбрана, като Германия сама трябва да увеличи капацитета на противовъздушната си отбрана с четири пъти, според информацията от източник в сигурността.

Първите големи отбранителни планове на НАТО от десетилетия насам бяха приети на среща на върха в Литва, а в момента работата продължава по превръщането на тези планове в конкретни военни изисквания.

Русия осуети отвличане на бомбардировач, изсипа ракети върху Киев и удари детска болница

На срещата във Вашингтон, по повод 75-годишнината от създаването на НАТО, се очаква лидерите да обсъдят и актуализират плановете си за отбрана. Военните планировчици на НАТО са изготвили подробни изисквания за военнослужещи и оръжия, необходими за поддържането на алианса в сигурност.

Противовъздушна и противоракетна отбрана, оръжия с голям обсег, логистика, както и формирования за мащабни сухопътни маневри са сред първостеп…

…“ните задачи“, добавят източниците.

Източниците посочват, че НАТО вероятно ще засили изискванията към съюзниците си, тъй като работи върху създаването на съответстващи сили за справяне със заплахите. Отделните страни могат да пренасочат военни сили към сухопътните войски или да проведат нов набор на войници, за да отговорят на необходимостта от допълнителни бригади.

Дрънкане на оръжие зазвъня в главите на путинистите у нас

Експертите по военно планиране на НАТО посочват, че противовъздушната отбрана е от ключово значение, особено след събитията в Украйна, когато беше ясна необходимостта от подобни системи за защита на инфраструктурата.

Системите за противовъздушна отбрана ще бъдат важни и за Германия, като потенциален логистичен център и сцена на действия при евентуален конфликт. През Студената война на територията на Германия бяха разположени 36 системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

На юбилейната среща във Вашингтон присъстват държавни и правителствени лидери, включително и Димитър Главчев, който води българската делегация.

България се присъедини към НАТО преди 20 години и се очаква да подкрепи усилията на Алианса. Миналата седмица стана ясно, че България може да отпусне финансова помощ на Украйна в размер на 80 милиона евро, при условие че Народното събрание одобри решението.