Начало Водещи Нарковойната в Мексико: „Картелите Синалоа и Халиско предизвикаха най-тежката криза с наркотиците...

Нарковойната в Мексико: „Картелите Синалоа и Халиско предизвикаха най-тежката криза с наркотиците в историята на САЩ“.

79
Нарковойната в Мексико: „Картелите Синалоа и Халиско предизвикаха най-тежката криза с наркотиците в историята на САЩ“.
Снимка: БТА

В последния годишен доклад на американската Агенция за борба с наркотиците се предупреждава, че мексиканските престъпни групи „са елиминирали конкуренцията си“ и вече присъстват във всички 50 щата на САЩ.

Картелът „Синалоа“ и картелът „Халиско – ново поколение“ (CJNG) са главните действащи лица в последния годишен доклад на DEA.

Американската агенция за борба с наркотиците публикува годишния си доклад на фона на ново напрежение в отношенията с правителството на Андрес Мануел Лопес Обрадор (Президент на Мексико) заради твърденията, направени тази седмица пред Камарата на представителите, за забавяне на издаването на визи за Мексико. 

Мексиканското правителство отрече двустранното сътрудничество в т.нар. война с наркотиците да е „непоследователно“, каквито обвинения бяха направени от психолога и активист срещу разпространението на наркотици Ан Милграм, и сложи край на спора, като увери, че разрешенията вече са издадени от седмици.

Сблъсъкът с мексиканските власти не промени позицията на DEA в борбата с трафика на наркотици и кръстоносния ѝ поход срещу престъпните организации в латиноамериканската страна, които тя обвинява за епидемията от фентанил, поразяваща американското общество.

 „Картелите „Синалоа“ и „Халиско“ предизвикаха най-тежката криза с наркотиците в историята на САЩ“, се казва в документа.

DEA твърди, че печалбите на картела „Синалоа“ и CJNG от трафика на фентанил са  милиарди долари всяка година, благодарение на широка престъпна мрежа, която обхваща повече от 40 държави и всичките 50 щата на САЩ.

 „Те оперират с дълги глобални вериги за доставки – от химическите прекурсори до производствените съоръжения – и управляват сложна мрежа от съучастници, която включва международни транспортни линии, превозвачи от двете страни на границата, корумпирани служители, строители на тунели, подставени лица, подставени лица за пране на пари и други“, предупреждава агенцията в доклада.

Хегемонията на Синалоа и Халиско „на практика е елиминирала цялата им конкуренция на пазара в САЩ“, се казва още в доклада. 

Според него двата съперничещи си картела са единствените господари на пазара на незаконни наркотици в САЩ. Констатациите са в явно противоречие с официалната позиция на правителството на Лопес Обрадор, което настоява, че „фентанилът не се произвежда в Мексико“ и че той е само междинно звено в дългата верига на трафика, която започва в Азия. 

DEA обаче поставя под съмнение и ефективността на поетия от мексиканските военноморски сили митнически контрол и наблюдение на основните пристанища на страната, като твърди, че пристанищните терминали се контролират от престъпните групи.

Диагнозата е допълнена с обвинения в корупция срещу съдии и длъжностни лица на всички нива в мексиканското правителство, въпреки че обвиненията не са подробно описани. Това е най-големият проблем за мексиканския президент, който тази година обвини DEA, че стои зад вълната от журналистически течове, свързващи близкото му обкръжение с организираната престъпност.

„Картелът Синалоа няма лидер“. 

Така DEA описва криминалната структура на престъпната организация, основана от Хоакин Ел Чапо Гусман и Исмаил Ел Майо Замбада. Откакто Гусман е осъден на доживотен затвор през юли 2019 г. в нюйоркски съд, престъпната организация се е разделила на четири отделни, но сътрудничещи си фракции, твърди ДЕА. 

„На теория тази структура позволява на лидерите на всяка независима група да споделят ресурси – като контрабандни маршрути, корумпирани [официални] лица, достъп до доставчици на незаконни вещества и мрежи за пране на пари – без да се налага да делят печалбите или да отговарят пред основна командна верига“, се посочва в доклада.

DEA сравнява модела с „чадър“, под който съжителстват различните фракции. От едната страна са Los Chapitos, четиримата синове на Ел Чапо: Иван Гусман Салазар, Алфредо Гусман Салазар, Хоакин Гусман Лопес и Овидио Гусман Лопес.

Овидио с псевдоним Ел Ратон е арестуван през януари миналата година в Кулиакан, столицата на Синалоа, което предизвиква ожесточен отговор от страна на картела и хаос в града. Три месеца по-късно Министерството на правосъдието на САЩ повдигна редица обвинения срещу четиримата наследници на краля и редица негови сътрудници. Овидио Гусман е екстрадиран през септември 2023 г., докато братята му са на свобода.

DEA твърди, че картелът „Синалоа“ търгува с фентанил от 2012 г., много преди САЩ да поставят синтетичния наркотик на първо място в списъка си с приоритети, и обвинява Los Chapitos за решението да издигнат незаконната търговия с това вещество на първо място в бизнеса на организацията. Той също така посочва, че бизнесът им е по-голям от този на конкурентите им от CJNG. 

„Картелът „Синалоа“ доминира на пазара на фентанил чрез манипулиране на глобалната верига за доставки и разпространяване на тайни лаборатории в Мексико“, отбелязва той. 

Бизнес моделът възпроизвежда този, използван при трафика на метамфетамин, разработен преди повече от 25 години. Агенцията за борба с наркотиците отива отвъд описанието на бизнес схема и хвърля стрелички към китайските и мексиканските власти. 

„Въпреки контрола, наложен от мексиканските правителства, потокът от химически прекурсори в Мексико продължава с пълна сила“, казва агенцията.

Според доклада в Мексико те контролират пристанището в Мансанильо и по-голямата част от границата със САЩ – от Тихуана до Сиудад Хуарес. 

„Картелът „Синалоа“ може да действа свободно в някои части на Мексико, тъй като разполага с корумпирана мрежа от контакти в областта на правоприлагането, армията и политиката“, се казва в доклада на DEA.

В края на своята диагноза то говори за нови горещи точки, като „туси“ (2c-b) – халюциноген, получен чрез комбиниране на кокаин, метамфетамин и кетамин, който е много популярен в големите градове на САЩ. „Той винаги се стреми да се възползва от тенденциите в областта на незаконните наркотици в момента“, казва той.

След падането на Ел Чапо американското правителство започна съдебна офанзива, насочена срещу Ел Майо и Каро Кинтеро, а в американските затвори се намират Овидио Гусман и Рубен Ел Менчито Осегера, син на краля на CJNG. 

Обсадата достигна до високопоставени мексикански служители, като Хенаро Гарсия Луна, министър на обществената сигурност в правителството на Фелипе Калдерон и осъден за сътрудничество с картела Синалоа през последните две десетилетия. Въпреки напрежението с мексиканските власти, кръстоносният поход срещу мексиканските картели също е ясно изразен в доклада. 

„Най-високият приоритет на DEA е преследването и разгромяването на двата мексикански картела. Халиско и Синалоа, които са основно отговорни за настоящата епидемия от фентанил, която трови Съединените щати“, се казва в заключението.


Статията е достъпна в EL PAÍS

Още международни новини – четете тук