Начало България НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

34
НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

Националната агенция за приходите въвежда по-строги мерки срещу данъкоплатците, които се опитват да избегнат плащането на данъци. Това става ясно от новите промени в данъчните закони за следващата година, които Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане (засягат ДДС, подоходен данък, акцизи), съобщава „Сега“.

Наред с някои ползи и намаляване на бюрокрацията, се предлагат и мерки, които ще наложат допълнително писане и деклариране, подобаващо за предприемачи и счетоводители.

Едно от нововъведенията на НАП е задължението за деклариране на данъчните запаси на фирмите през следващата година. Според данъчните органи много търговци и компании не плащат данъци, като считат за налични на склада стоки, които вече са продали.

„Целта е да се разгледат всички факти и обстоятелства, свързани с данъчния кредит за наличните дълготрайни активи и материални запаси, както и сключените сделки, водещи до отклонение от данъчното облагане“, посочват откъм мотивите за промяната.

„Данните ще бъдат извлечени от текущата счетоводна отчетност и ще охванат сумата на наличните дълготрайни активи с данъчна база при придобиването, производството или вноса, равна на или над 5000 лв.“, предвижда законопроектът, публикуван за обществено обсъждане.

Какво мислят предприемачите, ще разберем в бъдеще, но е малко вероятно да одобрят новата бюрократична мярка. Най-лошото е, че коректните фирми ще бъдат допълнително обременени заради данъчните измами.