Начало България На територията на област Враца няма регистриран случай на трихинелоза за последните...

На територията на област Враца няма регистриран случай на трихинелоза за последните две години, по данни на РЗИ

29
На територията на област Враца няма регистриран случай на трихинелоза за последните две години, по данни на РЗИ

На територията на област Враца няма регистриран случай на трихинелоза за последните две години, посочват Регионална здравна инспекция, потърсени от БТА във връзка с информация, в която от РЗИ предупреждават за риска от заразяване от болестта трихинелоза при употреба на недобре обработено термично месо.

В сайта си от РЗИ – Враца посочват, че от 1 октомври се открива груповият лов на диви свине и друг дивеч, а с началото на ловния период нараства вероятността от заразяване с трихинелоза. Това е паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите свине, а също котки, кучета, лисици, вълци, чакали, плъхове, мишки и др. Рискът от заболяване е най-голям през есента и зимата, когато се колят домашни свине, ловуват се глигани и се приготвят домашни колбаси, посочват още от РЗИ.

Човек се разболява при употреба на недобре термично обработено месо, мляно месо, и сурови местни продукти (пастърма, филе, луканка, суджук и др.). Оплакванията се проявяват средно 10-15 дни до 20 дни след заразата. Често се диагностицират погрешно като грип, простуда, ентероколит и др. От здравната инспекция във Враца посочват, че в България епидемични взривове и спорадични случаи на трихинелоза се регистрират ежегодно, но броят на консумиралите и заболелите варира всяка година и трудно може да се прогнозира. Профилактиката включва изследване за трихинелоза на всички заклани домашни свине и убити глигани, строг ветеринарно-санитарен контрол при добива на месо от домашна свиня и глиган и др.