Начало Свят На ръба на „тотална война“: Близо 500 души загинаха при най-интензивните до...

На ръба на „тотална война“: Близо 500 души загинаха при най-интензивните до момента удари над Ливан

44
Израелски удари по Ливан
Снимка: БТА

Най-малко 492 души са загинали след израелските атаки в Ливан, като ранените са много повече – поне 1645 души според данните от ливанската страна.

Сред жертвите са 35 деца и 58 жени, както съобщават властите в Ливан.

Според The Guardian този брой на загиналите за един ден е най-голям след края на гражданската война в страната през 1975 – 1990 година.

Израелската армия потвърди, че атакува 1300 цели, принадлежащи на Хизбула.

Десетки хиляди жители на Ливан са се преместили от южните части на страната към север по главната магистрала, която е била цел на най-силните атаки.

Преди атаките израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че те променят „баланса на силите“ на северната граница на страната.

Хизбула съобщи, че е изстреляла 200 ракети към Северен Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че прави всичко възможно за намаляване на напрежението. Той посочи, че е в тясно връзка с отсрещната страна и работи по деескалацията на ситуацията.

Израелските власти предупредиха местното иранско население за предстоящите атаки, призовавайки ги да се отдалечат от обектите, които ще бъдат цели на ударите. Тези обекти са сградите, използвани от Хизбула, според Израел.

Министърът на отбраната на Израел Йов Галант заяви, че действията им ще продължат докато постигнат целта си да върнат сигурността на жителите на Северен Израел.

„Израелското общество трябва да прояви спокойствие в тези дни“, каза министърът.

Светът е на ръба на тотална война

Жозеп Борел, върховен представител на европейската дипломация, предупреди, че конфликтът между Израел и Хизбула може да доведе до „тотална война“ в Близкия изток.

Тази спирка беше направена преди срещата на страните от Г-7 вчера, преди за началото на „седмицата на високо равнище“ в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Ескалацията е много опасна и тревожна. Мога да кажа, че сме почти на ръба на тотална война,“ коментира Борел.

Външните министри от Г-7 предупредиха, че никой няма да спечели от ескалацията в Близкия изток и призоваха за спиране на настоящия разрушителен цикъл.