Начало Новини МОНЦАМЕ: Церенгийн Чимедцерен – участничката в битката при Халхин Гол, стана заслужил...

МОНЦАМЕ: Церенгийн Чимедцерен – участничката в битката при Халхин Гол, стана заслужил здравен работник на Монголия

34
МОНЦАМЕ: Церенгийн Чимедцерен – участничката в битката при Халхин Гол, стана заслужил здравен работник на Монголия

Президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух издаде указ за удостояване на 100-годишната Церенгийн Чимедцерен – участничка в битката при Халхин Гол , със званието „заслужил здравен работник“, предаде монголската новинарска агенция МОНЦАМЕ.

Отличаването на единственият останал жив свидетел и ветеран от битката при Халхин Гол беше връчена днес от ръководителя на президентската администрация на Монголия Гомбожавън Занданшатар, който ѝ пожела здраве и всичко най-хубаво.

Церенгийн Чимедцерен е едно от 16-те момичета на възраст 14-18 години, доброволки в битката при Халхин Гол. През 1939 г., когато започва битката при река Халх, Чимедцерен е едва на 15 години и тя учи в девическо училище в град Баяндунг. На фронта работи като медицинска сестра и се грижи за ранените монголски и съветски войници.

Ръководителят на президентската администрация на Монголия Занданшатар поздрави монголските и руските ветерани, генерали, офицери и военнослужещи, гостите и представителите на обществеността по време на честването на историческата победа.

Той подчерта, че тази победа е историческо събитие, което създава за монголците основните условия за защита на целостта на тяхната територия, ненарушимостта на техните граници и осигуряването на техния суверенитет. Освен това Занданшатар отбеляза, че ценностите на свободата и независимостта и уроците на историята трябва да се предават на бъдещите поколения и да способстват за разпространяването на патриотизма.

По случай 85-годишнина от победата в битката при Халхин Гол в град Чойбалсан се състоя тържествено откриване на паметника на героя на Съветския съюз и Монголската народна република маршал Георгий Жуков и бяха положени цветя на паметника на съветските и монголските войници.

Преди началото на тържествения военен парад на частите и подразделенията на Въоръжените сили на Монголия и Русия бяха издигнати бойните знамена на Народно-революционната армия на Монголия, участвали в битката при река Халх и им беше отдадена почит.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и МОНЦАМЕ)