Начало Новини Монако победи десет от Барселона в Шампионската лига, Аталанта и Арсенал не...

Монако победи десет от Барселона в Шампионската лига, Аталанта и Арсенал не си вкараха голове

79
Монако победи десет от Барселона в Шампионската лига, Аталанта и Арсенал не си вкараха голове

Монако победи останалия с десет души на терена Барселона с 2:1 на старта на Шампионската лига. Аталанта и Арсенал направиха 0:0 в Бергамо. Атлетико Мадрид измъкна победата срещу  Ред Бул Лайпциг с 2:1в самия край на мача. Френският Брест надигра Щурм Грац с 2:1 в последния мач от първия кръг. 

Отборът на Барселона остана още в десета минута на мача с човек по-малко на терена след директен червен картон на Ерик Гарсия. Това доведе до непрестанни атаки на монегаските и голям пропуск на Бреел Емболо. В 17-ата минута Магнес Аклуиш от домакините откри резултата след чудесна атака и хубав удар в десния ъгъл, направил безпомощен вратаря на каталунците Андре тер Щеген. Въпреки трудната ситуация Барселона се върна в мача чрез новата си звезда Ламин Ямал, който вкара за 1:1 с прецизен удар извън наказателното поле в десния ъгъл на вратата.

Малко след половин час игра Уилфред Синго отново вкара за Монако, но попадението бе отменено заради положение на засада.

След почивката и двата отбора играха за победа. За Барселона бе по-трудно с десет човека на терена и към края на мача отборът отпадна физически . В 72-ата минута новото попълнение на Монако Джордж Иленикена бе изведен от Вандерсон и с много мощен удар с левия крак вкара топката зад Тер Щеген – 2:1. Пет минути преди края на редовното време съдията Линдхаут от Нидерландия посочи дузпа за Монако, но след преглед със системата ВАР той отмени решението си.

Това бе първа загуба за Ханзи Флик начело на Барселона, като до момента активът на германския треньор в първенството бе стопроцентов – 5 победи от 5 мача в Ла Лига.

В Бергамо първото полувреме между носителя на Лига Европа Аталанта и Арсенал завърши без голове. Веднага след почивката бергамаските получиха право да изпълнят дузпа. Италианският национален нападател Матео Ретеги стреля силно в левия ъгъл, но вратарят на лондончани Давид Рая показа феноменален рефлекс и изби топката. Аталанта се опита да спечели мача му до самия край, но лондончани не позволиха да бъдат създадени сериозни положения пред вратата им и се задоволиха с равенството. Двата отбора не поеха докрай рискове, за да спечелят срещата.

Атлетико Мадрид започна с бърз пасив срещу Ред Бул Лайпциг, след като словашкият национал Бенямин Шешко откри за германците още в четвъртата минута. Той бе най-настоятелен при добавка след отбита топка и с глава вкара топката в центъра на вратата. Лидерът на Атлетико Антоан Гризман изравни в 28-ата минута. Французинът спря топката с елегантно докосване на границата на наказателното поле и веднага стреля в горния десен ъгъл на вратата. В последната минута на редовното време Хосе Хоменес донесе безценната победа на мадридчани след асистенция на Гризман.

В сблъсъка на смятаните за аутсайдери в турнира Брест и Щурм Грац френският тим се наложи с 2:1. Юго Маньети изведе Брест напред в средата на първата част. В добавеното време обаче Едмилсон Фернандес от домакините си вкара автогол след изстрел на датския нападател на Щурм Вик Бовинг. Десет минути след подновяването на играта Абдала Сима отново изведе французите напред след аситенция на Людовик Ажорк. Това беше първи мач и първи успех за френския тим в най-престижния европейски клубен турнир.