Начало България Моментът на милосърдие е важен за целия конкурс и кампания, каза патриарх...

Моментът на милосърдие е важен за целия конкурс и кампания, каза патриарх Даниил за благотворителната изложба „Деца рисуват деца“

44
Моментът на милосърдие е важен за целия конкурс и кампания, каза патриарх Даниил за благотворителната изложба „Деца рисуват деца“

Моментът на милосърдието е много важен за целия конкурс и кампания. Това каза Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил по време на откриването на благотворителната изложба „Деца рисуват деца“ тази вечер в хотел „Хаят“.

За шеста поредна година Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ – БП) отбеляза празника Покров на Пресвета Богородица и началото на учебната година по „Религия – Християнство – Православие“ за светските училища и по „Вероучение“ за църковните училища с благотворителната кампания „Деца рисуват деца“.

Патриарх Даниил отбеляза, че се радва, че конкурсът, започнал преди десет години с благословението на Светия Синод, за да подтикне децата чрез своето творчество, рисунки, поезия да съпреживеят този опит на съприкосновението с Божията благодат, е прераснал в благотворителна кампания, която вече шеста година е в помощ на нуждаещите се.

„В конкурса все пак има един състезателен момент, едни такива вълнения коя творба ще бъде оценена и наградена. Има и такъв момент – да се работи усърдно върху творбата, за да има все пак едно добро представяне, което е нормално и разбираемо. Но тук вече, когато децата доброволно и безкористно дадат тези свои произведения, за да могат да се подпомогнат други техни връстници и приятели, деца от цялата страна, които се нуждаят от помощ – ето този момент на милосърдието е много важен“, отбеляза патриарх Даниил.

Той каза, че когато твори, човек преоткрива Бога, преоткрива и себе си. Когато е завършена творбата творецът получава удовлетворение, че е направил нещо в име Божие и за слава Божия, допълни още той. „А когато даренията, които от закупуването на тези произведения стигнат до тези дечица, които се нуждаят от нашата помощ, това вече преумножава Божията благодат, преумножава благодарността, преумножава готовността на тези млади творци с още по-голяма ревност да живеят във вярата, да се учат на милосърдие“, каза още патриархът.

„Навремето попитах един много голям специалист по иконопис каква е основната разлика между католическата икона и православната и той ми каза, че в православната има много радост. Искам да ви кажа, че творбите на децата имат много радост. Те не са съвършени, но това, което ги отличава, е, че действително се чувства, че са правени с голяма радост“, каза ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на културно-просветния отдел при Светия Синод.

С изложбата Светият Синод помага на Клиниката по уши-нос-гърло (УНГ) към Университетската многопрофилна болница „Царица Йоанна – Институт за специализация и усъвършенстване на лекарите“ (ИСУЛ). Творбите са селектирани на ежегодния синодален национален конкурс „Възкресение Христово“ от 2023 година и „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“.

Изпълнителеният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ Любомир Пенев изрази благодарност, че за поредна година тази инициатива е насочена към болницата. „Това е една огромна помощ за нас за това да осигурим на децата по-добри условия, в които те да се лекуват“, отбеляза той.

Сред присъстващите гости на експозицията бяха още доцент Цоло Цолов, завеждащ III Детско отделение УНГ при на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, Ваня Найденова, главен експерт по учебния предмет „Религия“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Концертната програма бе изпълнена от Детско-юношески хор „Архангелский глас“ от Ловеч с диригент Юлия Тодорова. Детският хор изпя православни песнопения и детски песни, сред които бяха „Богородице, Дево“, „Тебе поем“, „Достойно ест“, „Молитва“ и „Да протегнем на някой ръка“.