Начало Водещи Михаил Екимджиев за ДЕБАТИ: Сарафов може да изкара и повече от един...

Михаил Екимджиев за ДЕБАТИ: Сарафов може да изкара и повече от един мандат, ако се харесва на Борисов и на Пеевски

49
Адв. Михаил Екимджиев
На снимката: Адв. Михаил Екимджиев

Адвокат Михаил Екимджиев е завършил Софийския университет „Климент Охридски“, Юридически факултет. Бил е прокурор в Районна прокуратура – Пловдив. От 1992 г. до настоящия момент е адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив. Практикуващ адвокат е в областта на международното публично право, наказателно право и защита на правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург. Лектор е на многобройни национални и международни конференции.

– Адв. Екимджиев, какъв е вашият прочит на събитията около компроматната война, която се разрази в последните седмици след провалената ротация и около съставянето на служебния кабинет? Кой управлява тези процеси и чий е интересът?

– Според мен просто се изпълнява по перфектен начин един лесно предвидим сценарий, който и аз, и други анализатори провидяхме, още когато беше направена сглобката, когато започнаха да ни заглавичкват с конституционните промени, когато видяхме, как с помощта на Бойко Борисов и на [Делян] Пеевски, типично в техен стил, третото четене на Конституцията мина буквално за часове. Промените бяха приети буквално като правилник за етажната собственост, без никакви обсъждания.

За по-паметливите и наблюдателните анализатори още тогава беше ясно, че е налице сценарий, при който на хартия, проформа, ще бъдат приети някакви изменения в Конституцията, такива, за каквито Христо Иванов, „Да, България!“, „Продължаваме промяната“ настояват от години, но те с няколко технически и практически действия ще бъдат лишени от смисъл и от съдържание.

И конкретно тези стъпки бяха направени още тогава, като в преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, беше изрично посочено, че формирането на новите състави на ВСС, на Инспектората и изборът на нов главен прокурор, ще започне поне след 8 месеца.

Още тогава, а това беше декември миналата година, прозираше ясната воля на Борисов и Пеевски да запазят своите инвестиции в хора по върховете на съдебната система – това са административни ръководители на съдилища и прокуратури, това са инспектори, това са членове на ВСС, това са онези „въшки“ от Прокурорския съвет, така както те бяха наречени от колегата им Йордан Стоев в един записан разговор между него и [Иван] Гешев.

Още тогава беше ясно, че целта е зад димната завеса на така желаните от всички конституционни промени, първо, да бъде гарантирано, че тези човешки инвестиции на ГЕРБ и ДПС, градени години наред, камък по камък, човек по човек, мандат след мандат, ще бъдат запазени поне още 8 месеца.

Когато голяма част от този срок мина и наближи да се правят истинските промени с измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), чрез които щеше да стане смяната на съдебните инспектори, на Висшия съдебен съвет, надявахме се това да бъде и краят на Борислав Сарафов, тогава се видя, че на всяка цена тези хора трябва да бъдат оставени там.

И за това се стигна и до разпада на сглобката, затова се стигна до тази пълзяща реставрация. Защото вече виждаме същите тези корумпирани представители на прокуратурата, на казионните прокурорски и съдийски организации, техните лобита във ВСС, че не просто се съпротивляват на конституционните промени, а те апелират за изпразването им от съдържание чрез такива промени в ЗСВ, които просто да обезсмислят това, което записахме в Конституцията преди няколко месеца относно

статуса на главния прокурор, относно мястото на прокуратурата и т.н.

Т.е., това, което се развихри сега, цели да забави изпълнението на тези уж неотменни приоритети, които ни бяха обещани – ЗСВ, смяна на регулаторите, смяна на ВСС и на Инспектората.

И вече компроматната война е част от този сценарий. Очевидно топката беше подадена от ДАНС. Шефът на службата така и не даде отговор, след като две години са следели „контрабандната“ дейност на Марин Димитров и сина му – това е само някакво твърдение, нещо като комикс, в който Марин Димитров – бивш високопоставен служител на МВР и на службите, просто е наречен „контрабандист“, както и сина му, в нарушение на презумпцията за невиновност.

Това е част от този мръсен сценарий, който отново ни тласка далеч от представите ни за европейска държава, член на НАТО.

Нещо средно между животинската „Ферма“ по Оруел и „Планетата на маймуните“. Там отиваме.

– Председателят на ДАНС е назначение на президента Румен Радев при първото служебно правителство на Гълъб Донев. Това означава ли, че по някакъв начин в този сценарий, за който говорите, индиректно е въвлечен и президентът? Тук трябва да направим уговорката, че той не атакува пред КС промените в Конституцията, които касаят съдебната реформа.

– Когато става въпрос за тези структури на дълбоката държава, достойни наследници на тоталитарните служби на комунистическа България, никога не може да се говори с категоричност. Там никой не знае кой кой е.

Виждаме как едни хора в даден момент са високопоставени офицери в ДАНС, в следващия момент премиерът Денков казва, че ДАНС прикрива трафик на наркотици.

Това е този междинен свят на сенки, в които през деня едни хора са уж служители на държавата и се грижат за нашата сигурност и безопасност, а през нощта си другаруват с престъпниците и делят пачки, пуделчета и какво ли не.

– На фона на скандала с пачките и пуделите, Антикорупционният фонд показа поредица от документи, от които става ясно, че съществуват структури, които са свързани с прокуратурата и подземния свят. На този сюжет не беше обърнато внимание, той беше заглушен. Можем ли да очакваме да се стигне до неговото разплитане и защо този сюжет остана на втори план?

– Просто защото такава е „държавата“, в която живеем, дотолкова доколкото в нормалните държави подобни разкрития от разследващи журналисти би предизвикало буквално неудържим обществен и медиен натиск.

Това би предизвикало оставки и незабавно активиране на прокуратурата.

Разкритията на медиите остават буря в чаша вода без никакъв институционален отговор. Това показва, че няма държава и има плътно срастване между мафията и това, което е уж на повърхността и виждаме като публични институции – прокуратура, ДАНС, други служби за сигурност и разследващи органи.

И без да излезем на улицата и да поискаме преучредяване на републиката и на тези институции, които се вижда, че работят по еволюционен път, нищо няма да бъде постигнато.

Те са толкова завладени, толкова са формирали култура на работа в защита не на гражданите, не на държавността, а на бандитите, че докато не бъдат обърнати с хастара навън, нищо добро няма да се случи.

Пренареждат се пластовете в престъпността и автоматично се пренареждат пластовете в публичните институции. Това са различните лица на една система – едните са под повърхността, а другите ни гледат нахално от телевизора. Но на едните ние сме делегирали силата, властта и парите, уж, за да пазят нас, добрите, само че те са се сдушили с лошите, защото това е по-изгодно.

– Очаквате ли изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов да стане постоянно действащ без да де стигне изобщо до избор на нов главен прокурор в скоро време?

– Помните ли как г-н Сарафов стана изпълняващ функциите и за колко време? Буквално за няколко дни някой му натисна едно копче и той от пуделче на Гешев му се озъби и започна да го хапе. Очевидно от този, който натиска същия бутон, зависи дали и колко време Сарафов ще бъде на този пост.

Още тогава, когато стана ясно, че Гешев вече е в немилост, моята теза беше, че докато Сарафов е удобен на Борисов и на Пеевски, той засега слушка и е много подчинен, не прави резки движения, няма претенция за собствена драматургия, каквато в един момент се появи при Гешев, и това прави шансовете му за устойчивост и дълговечност огромни.

Тоест, той може да изкара и повече от един мандат в това безвремие, ако се харесва на Бойко Борисов и на Пеевски. Защото всички граници на приличие, на законност, на държавност вече са преминати. Оттук нататък нищо не може да ни изненада. Ние започваме да свикваме с невъобразимото, нещо, което само допреди година ни изглеждаше абсурдно. И тази граница на толерантност вече е толкова размита, че имам чувството, че каквото и безобразие да направят със законността, с Конституцията, с нашите легитимни очаквания, ние вече сме готови да преглътнем, защото имаме тренинг на това унижение.

предишна статияАмериканският Конгрес одобри помощта от 61 млрд. долара за Украйна
следваща статияПриключи Европейска седмица на чистия спорт