Начало Водещи Макрон организира в Париж среща в подкрепа на Украйна

Макрон организира в Париж среща в подкрепа на Украйна

79
Френският президент Еманюел Макрон( вдясно) заедно с украинския президент Володимир Зеленски.
Френският президент Еманюел Макрон( вдясно) заедно с украинския президент Володимир Зеленски. Снимка: АП/БТА

Френският президент Еманюел Макрон събра своите европейски колеги в Елисейския дворец за неотложно събрание пред Русия, след като агресията в Украйна достигна изключително напрежение през последните седмици, предаде Ройтерс, цитирайки Елисейския дворец, посочи БТА.

Около 20 европейски лидери ще се срещнат в Париж днес, за да изпратят ясно послание към руския президент Владимир Путин за европейско решение на конфликта в Украйна и за да опровергаят твърденията на Кремъл, че Русия ще спечели войната, продължаваща вече две години.

„Нашата цел е да изпратим ясно послание към Путин, че той няма да победи в Украйна“, заяви съветник на президента пред медиите. „Желаем да разрушим идеята, която той се опитва да ни наложи, че ще победи.“

Въпреки първоначалните успехи в отблъскването на руската армия, Украйна се столича от неуспехи в източните райони на фронта, а нейните генерали се оплакват от липса на оръжие и войници, съобщава Ройтерс.

На конференцията са очаквани да присъстват германският канцлер Олаф Шолц, британският външен министър Дейвид Камерън, испанският министър-председател Педро Санчес, нидерландският министър-председател Марк Рюте, както и лидери от скандинавските и балтийските страни. Съединените щати ще бъдат представени от Джим Обрайън, помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, а Канада – от министъра на отбраната Бил Блеър.

От френската страна посочват, че агресията на Русия в последните седмици се е разраства с нови действия, като например полетите на Путин с бомбардировач, които могат да носят ядрени боеприпаси. Това, според Франция, е опит за заплашване на европейците в момент, когато подкрепата на САЩ е поставена под въпрос във връзка с президентските избори.

Още новини от Европа – четете тук