Начало Водещи Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания е бил ликвидиран в Иран

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания е бил ликвидиран в Иран

64
Исмаил Хания
Лидерът на палестинското движение „Хамас“ Исмаил Хания говори пред журналисти след среща с египетски представители в дипломатическата мисия на Кайро в Газа, 10 февруари 2006 г. Снимка: АП/Adel Hana/БТА

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е убит. Това потвърдиха от радикалната палестинска групировка.

По данни на Хамас Хания е ликвидиран след участие в церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, който положи клетва във вторник.

Кой е Исмаил Хания?

Според информацията е атакувана резиденцията на Хания в Техеран. Иран вече заяви, че разследва „покушението“ срещу Хания и скоро се очакват резултати.

Исмаил Хания е лидер на палестинската групировка Хамас от 2017 година. През есента на миналата година групировката проведе безпрецедентна атака на територията на Израел. Стотици бяха убити, а други – отвлечени. След този инцидент израелските сили за сигурност влязоха на територията на Ивицата Газа.

Хания беше министър-председател на Палестинската автономия. За да осигури правителство на единството между Хамас и „Фатах“, през 2007 година подаде оставка.

Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на палестинската ислямистка групировка.

В текста се посочва, че Хания е бил убит при „вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран“.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) също разпространи информацията, че Хания е бил убит, предадоха ирански държавни медии.

Хания вчера присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро“, пише в изявлението на КГИР.

Убийството на Исмаил Хания е „страхлив акт, който няма да остане ненаказан“, заяви заместник-председателят на политическото крило на „Хамас“ Муса Абу Марзук пред телевизия „Ал Акса“.

Още новини от деня – четете тук