Начало Новини Лидерът на кюрдските сили в Сирия отрича връзка с нападение в Турция

Лидерът на кюрдските сили в Сирия отрича връзка с нападение в Турция

39
Лидерът на кюрдските сили в Сирия отрича връзка с нападение в Турция

Лидерът на водените от кюрдите сили в Сирия Мазлум Абди отрече всякаква връзка с неотдавнашната атака близо до Анкара, както се твърди от Турция, която извърши нападения, при които бяха убити 17 души в кюрдските автономни зони в Североизточна Сирия, предаде Франс прес.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в петък, че двамата извършители на атаката срещу комплекса на турската национална авиокосмическа компания „ТУСАШ“ близо до Анкара са „инфилтрирани“ от Сирия.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турските власти от 1984 г., пое отговорност за атаката, при която, освен двамата нападатели, загинаха петима души, а 22 други бяха ранени.

„Турция няма доказателства в подкрепа на твърденията си и ние нямаме връзка с атаката в Анкара“, увери Мазлум Абди, ръководител на Сирийските демократични сили (SDF/СДС), пред АФП.

„Започнахме разследване и мога да ви уверя, че никой от нападателите не е влязъл в Турция от сирийска територия“, добави той в интервю за агенцията, проведено късно вечерта в събота.

Турция отговори на атаката, като бомбардира „цели на ПКК“ в Северна Сирия и Ирак.

Според Мазлум Абди при ударите в Североизточна Сирия са били убити „17 души, включително двама войници, останалите са цивилни“.

Базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека (OSDH), която обаче има широка мрежа от източници в Сирия, потвърди, че около сто удара са били насочени към територии, контролирани от автономната кюрдска администрация.

Неправителствената организация потвърди, че в допълнение към позициите на кюрдските сили е била атакувана и цивилната инфраструктура, включително силози, пекарни, електроцентрали и петролни инсталации.

Турция смята кюрдските „Сили за защита на народа“ (СЗН/YPG), които доминират в СДС, за разклонение на ПКК, която тя описва като „терористична групировка“.

Целта на тези удари „не е просто да се отговори на случилото се в Анкара (…), а да се отслаби автономната кюрдска администрация, да се унищожи и да се накарат жителите да напуснат“, заяви Абди.

Според командващия Сирийските демократични сили „турската държава се възползва от текущите събития в Близкия изток, като вниманието е насочено към Газа, Ливан и израелската атака срещу Иран“, „за да продължи своите атаки“ срещу кюрдските райони на Сирия.

Той увери, че е отворен за диалог с Турция за потушаване на напрежението, но поиска прекратяване на атаките на Анкара, които според него могат да се разширят.

„Готови сме да решаваме проблемите с Турция чрез диалог, но не под натиска на атаки“, подчерта той.

В страна, разпокъсана от 12 години война, СДС контролират полуавтономна кюрдска зона, където са разположени и американските сили, най-големият контингент на международната антиджихадистка коалиция в Сирия, отбелязва АФП.

Абди също така разкритикува своите американски съюзници, че не са успели да защитят кюрдските сили, като каза, че позицията на международната антиджихадистка коалиция е „слаба“.

Кюрдските сили се ползват с подкрепата на Вашингтон, който е и съюзник на Анкара в НАТО.

„Техният отговор не е на нивото, необходимо за спиране на атаките и трябва да се окаже натиск върху Турция“, добави той, като каза, че ударите срещу Сирия „не само ни засягат, но засягат и техните сили“.

Командирът на СДС изрази и загрижеността си относно предстоящите американски избори през ноември, като оцени, че избирането на Доналд Тръмп може да отслаби подкрепата на Вашингтон за Сирийските демократични сили.

„През 2019 г. имахме неуспешен опит с администрацията на американския президент Тръмп“, каза той.

Анкара започна последната си голяма офанзива в Сирия през октомври 2019 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че американските войски са изпълнили мисията си в Сирия и ще се изтеглят.

„Но ние сме уверени, че Съединените щати (…) ще вземат своите решения“ въз основа на своите „стратегически интереси“ в региона, каза още командирът на СДС.